EkonomiGenelTürkiye

“Meclisten Onaylı: Çocuklu Aileler 1300 TL Ödeme için e-Devlet’e Başvurabilir!”

Kadınlara Binlerce Lira Destek: 2023’te Doğum İzni Parası Artıyor

SEO Title: Kadınlara Binlerce Lira Destek: 2023’te Doğum İzni Parası Artıyor

Çalışan Kadınların Doğum İzni Parası 2023’te Ne Kadar?

Çalışan kadınlar, doğum öncesinde ve sonrasında toplam 112 gün izin kullanabiliyorlar ve bu sürede çalışmadıkları için bir ücret alabiliyorlar. 2023 yılında, asgari ücrete yapılan yüzde 55’lik zam sonucunda en düşük doğum izni parası 24 bin 909 TL’ye yükseldi. Bu miktar, annenin adına Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor. Para yattıktan sonra ise doğum izni bittikten hemen sonra ‘turkiye.gov.tr’ adresinden kontrol edilebiliyor. Ayrıca, ilk çocukta 300 TL ödeme de yapılıyor.

Doğum Yardımı Ne Kadar?

Doğum yardımı, çalışma durumuna bakılmaksızın annelere yapılan bir ödemedir. İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuktan itibaren 600 TL ödenmektedir.

Kimler Faydalanabilir?

Yurt içinde ve yurt dışında 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren canlı doğum yapan Türk vatandaşları ve Mavi Kart sahipleri bu yardımdan faydalanabilirler.

Doğum Yardımı Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?

Doğum yardımı ödemeleri, başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içinde PTT şubelerinden çekilebilir. Doğum parasının yatıp yatmadığını kontrol etmek için ise e-devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. ‘Doğum Parası’ sekmesi üzerinden doğum parası kontrol edilebilir.

Çocuk Desteği Kimlere Verilecek, Başvuru Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye Aile Destek Programı kapsamında çocuk desteği ödemelerinin miktarını ve başlama zamanını açıkladı. Buna göre, hanehalkında bulunan çocuk sayısına göre aylık 350 TL ile 650 TL arasında destek verilecektir. Başvurular e-Devlet veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) yapılabilir. Aile Destek Programı’nda ödemeler 12 ay boyunca düzenli olarak yapılacaktır.

Çocuk Desteği Şartları Nelerdir?

Türkiye Aile Destek Programı’ndan yararlanmak için hane başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin 1/3’ünden düşük, yani 1.833,45 TL’nin altında olması gerekmektedir. İhtiyaç sahibi olduğu düşünülen herkes bu destekten yararlanabilir. Ayrıca, mevcutta sosyal destek yardımı alanlar da bu desteği alabilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.