EkonomiGenelTürkiye

81 ilde trafik polis denetimleri: 4.064 TL para cezasıyla yakalanan araç sahiplerine uyarı!

Trafik Polisleri Egzoz Emisyon Denetimi İçin Harekete Geçti! Egzoz Gazı Emisyon Denetim Sistemi (EGEDES)

Türkiye genelinde araç sahipleri için önemli bir uygulama başlatıldı. Egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmayan araçların trafikte otomatik olarak saptanıp cezai işlem uygulandığı Egzoz Gazı Emisyon Denetim Sistemi (EGEDES), ülkenin 81 ilinde uygulamaya alındı.

Egzoz Emisyon Denetimi Sayesinde Trafik Cezaları

Trafikte hareket halindeki araçların plakaları üzerinden otomatik olarak denetim yapan kameralar sayesinde artık araçlara para cezası yazılmaya başlandı. Trafik polisleri araçları durdurmadan bile para cezası keserken yapılan denetimlerde, usulsüzlük tespit edilen araçlar trafikten men cezasına da çarptırılmaktadır.

2023 Yılı Trafik Cezası Tutarları

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yapılan açıklamaya göre, egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan yaklaşık 1 milyon araca son bir yıl içinde idari yaptırım uygulanmıştır. Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Temiz bir hava, sağlıklı bir dünya için Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi EGEDES’i 81 şehrimizde sürdürüyoruz. EGEDES ile egzoz emisyon muayenesi yaptırmayan araçları trafikte tespit ediyoruz. Yaptığımız denetimlerde egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan yaklaşık 1 milyon araca idari yaptırım uyguladık” ifadelerine yer vermiştir.

Egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmayan araçlar için ceza tutarı 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca hız sınırlarını yüzde 30 ile yüzde 50 arasında aşan sürücülere 1.979 TL, yüzde 50’den fazla aşması durumunda ise ceza tutarı 4.064 TL olarak uygulanacaktır. Alkollü olarak araç kullanan ve ilk defa yakalanan sürücülere 4.064 TL trafik cezası verilirken, ikinci kez alkollü araç kullanması durumunda ceza tutarı 5.096 TL olacaktır.

Emniyet kemeri takmamak için belirlenen ceza tutarı ise 436 TL iken, araç kullanırken cep telefonu kullanmanın cezası ise 951 TL olarak belirlenmiştir. Alkol testine itiraz eden sürücülere ise 8.551 TL para cezası uygulanmaktadır.

Belirtilen para cezaları araç plakalarına ve sürücülerin ehliyetlerine işlenirken, ödemelerin zamanında yapılmaması durumunda gecikme faizi uygulanacaktır.

81 ilde trafik polis denetimleri: 4.064 TL para cezasıyla yakalanan araç sahiplerine uyarı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.