EkonomiGenelTürkiye

SGK tarafından para yardımı: Girişi olanlara en az 3.750 TL en fazla 5.600 TL!

Sosyal Güvenlik Kurumu Ölüm Aylığı Nedir ve Kimlere Verilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Türkiye’deki sigortalı kişilere ve hak sahiplerine önemli destekler sağlıyor. Kurum vatandaşların sosyal güvence ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çeşitli destek ödemeleri yapıyor. Bu ödemeler sigortalının ailesinin maddi güvenliğini sağlamak ve mağduriyetlerini en aza indirmek amacıyla yapılıyor. SGK, T.C Kimlik numarasının son hanesine göre belirlenen günlerde ödemeleri gerçekleştiriyor.

En Az 3.750 TL En Fazla 5.600 TL Veriliyor

Ayrı zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 TL oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar yüzde 75 oranında artış göstererek 5.625 TL’ye kadar yükseldi.

5 Yıl Şartı Var

Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalının hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için aşağıdaki şartlar sağlanmalıdır:

  • En az 1.800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması veya
  • 4/1-(a) sigortalıları için en az 5 yıldan beri sigortalı olunup, toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması.

Ayrıca;

Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı alan sigortalılar veya bu aylığa hak kazanmış ancak işlemleri tamamlanmamış durumda olan sigortalıların ölüm durumunda hak sahipleri, ölüm aylığı almak için SGK’ya başvurabilirler.

Ölüm aylığına hak kazanabilmek için sadece 4/1-(a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süresi hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olunup, toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olma şartı gerekmektedir. Ölen sigortalı veya hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartları yerine getirme sürecinde dikkate alınmamaktadır.

Ancak, 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölen sigortalıların 900 günlük hesaplama süresinde tüm borçlanma süreleri dikkate alınmaktadır.

Ayrıca, kendi nam ve hesabına çalışan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının prim borçları ve genel sağlık sigortası primi de dahil olmak üzere tüm prim borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir.

Dilekçeyle Başvurmak Gerekiyor

Ölen çocuk nedeniyle ana ve babaya aylık bağlanabilmesi için ölen SSK’lı çocuğun, tüm borçlanma süreleri hariç, en az 5 yıldan beri sigortalı olması ve toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olması veya 1.800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olması gerekmektedir.

Bu şartların sağlanması durumunda, ölen sigortalıdan dolayı ana ve babaya ölüm aylığı bağlanabilmesi için hak sahiplerinin SGK tarafından hazırlanan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile SGK’ya başvurması gerekmektedir.

SGK tarafından para yardımı: Girişi olanlara en az 3.750 TL en fazla 5.600 TL!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.