EkonomiGenelTürkiye

EMEKLİLERE MÜJDE! Cumhuriyetin 100. yılında önemli gelişmeler yaşanıyor

Ekim Ayında Emekli Maaşı Düzenlemesi ve İkramiye İçin Son Adımlar

Emekli Maaşı Düzenlemesi ve İkramiye
Emeklilerin toplu sözleşme zammı belirlendikten sonra gözler şimdi Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla emekli maaşı düzenlemesi ve ikramiye ödemesi adımlarına çevrildi. Emekliye zam konusunda çeşitli formüller masada yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine emekli zammı çalışmalarını yönetirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da teknik çalışmalara yön veriyor.

Milyonlarca emekli için bir ara zam konuşulurken şimdi ek olarak bir ikramiye ödenmesi de gündeme geldi. Bugüne kadar Ramazan ve Kurban bayramlarında iki kez ikramiye alan yaklaşık 17 milyon emeklinin, Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla bir üçüncü ikramiye alması düşünülmektedir. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanlarının düzenleme için hazırlık yaptığı öğrenildi.

İyileştirme Harici Ödeme
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği iyileştirme çalışması devam ederken ara zam konusu da Ekim ayında TBMM’nin açılması ile gündeme gelecektir. Üçüncü ikramiye ise bu çalışmadan ayrı olarak düşünülmektedir. Sabah gazetesine göre, tüm emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi verilmesi planlanmaktadır.

Kaç Lira Olacak?
Bir kereliğine ödenecek ikramiyenin miktarı henüz kesinleşmemiştir. İlk olarak 5 bin lira rakamı masaya yatırılmış ve üzerinde uzlaşma sağlandığı belirtilmektedir. Ancak bakanlıklar henüz resmi bir açıklama yapmamıştır. Açıklamanın çalışmalar tamamlandıktan sonra ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi kamuoyuna duyurulması beklenmektedir.

Ara Zam İçin Formüller Masada
Emeklilere yapılacak ara zam konusu için çeşitli formüller masaya gelmiştir. Önümüzdeki Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam alırken, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkından faydalanacaktır. Ancak konuyla ilgili bir iyileştirme de gündemdedir. Bu iyileştirme Ocak artışıyla birlikte yapılabileceği gibi, öncesinde de hayata geçirilebilir. Özellikle Ekim ayında TBMM’nin açılmasıyla birlikte konunun Meclis gündemine gelmesi beklenmektedir.

Emekliye Seyyanen Zam Olabilir
Gündeme gelen formüller arasında seyyanen artış da bulunmaktadır. Özellikle 7.500 TL’nin altında maaş alanlar başta olmak üzere belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılabilir. Geçtiğimiz ay memurlara 8.077 lira seyyanen artış yapılmıştı. Ancak seyyanen artış kararı alınması durumunda ne kadar olacağı ve ne zaman hangi maaşlara yansıtılacağı çalışmalar sonucunda belli olacaktır.

Enflasyon Üzeri Artış Olacak
Seyyanen artışı haricinde enflasyonun üzerine oransal artış yapılması da gündeme gelecek bir başka formüldür. Ocak ayında maaşlara yansıtılacak zam oranının iyileştirmeyle yükseltilebileceği belirtilmektedir. Oransal artış kararı alındığı takdirde, beklemek için Ocak ayını bekleme zorunluluğu olmayacak ve belirlenen tarihte belirlenen yüzdelik oranda artış gerçekleştirilebilecektir.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?
Bir diğer formül olarak taban maaşın yeniden belirlenmesi gündeme gelebilir. Nisan ayında yapıldığı gibi bir ara formül ile taban maaş yükseltilebilir. Bu durumda düşük maaş alanlar için yeni bir seyyanen artış uygulanması söz konusu olabilir. Emeklilere ilişkin iyileştirme yasal düzenleme ile hayata geçirilebilecektir. Meclis Ekim ayında açıldığı için, emeklilerin gelirini artıracak düzenleme en erken Ekim ayında Meclis’e taşınacaktır.

Emekli Memur Zamı İçin Talepler
Temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılmasının ardından tüm kamu çalışanlarına 8 bin lira seyyanen artış yapıldı. Memur emeklileri ise yüzde 25 zam almıştı. Toplu sözleşme görüşmelerinde memur emeklilerinin de bu seyyanen artıştan faydalanması talep edilmekteydi.

EMEKLİLERE MÜJDE! Cumhuriyetin 100. yılında önemli gelişmeler yaşanıyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.