EkonomiGenelTürkiye

Emekli Maaşlarına Zam: En düşük maaş 10.301 TL olarak belirlendi.

Emeklilere Verilecek Zam ile İlgili Güncel Haberler

Seçimlerin ardından geçim sıkıntısının artması, özellikle emeklileri olumsuz etkilemiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası, enflasyonun düşürülmesi ve geçim sıkıntısının hafifletilmesi için çalışmalara başlamıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da kademeli zam formülünü bir dosya olarak sunmuştur.

Yapılan açıklamalara göre, bütçe çalışmaları sonuç verdiğinde Maliye Bakanlığı tarafından tüm formüller masaya yatırılacaktır. Bu doğrultuda emeklilerin kök maaşlarına göre yüzde 45, yüzde 40, yüzde 35 ve 30 oranında zam yapılması planlanmaktadır. Emekli maaşları hesaplanırken, öncelikle kök maaşa zam uygulanacak ve ardından yüzde 4’lük bir ek ödeme yapılacaktır.

Gündeme gelen diğer bir formül ise seyyanen artıştır. Özellikle 7.500 TL’nin altında maaş alanlar için belirli bir miktar ile seyyanen artış yapılabilir. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz ay memurlara 8.077 TL seyyanen zam yapılmıştı. Merkez Bankası’nın yılsonu tahminlerine göre Temmuz-Aralık döneminde enflasyonun yüzde 35,25 olması beklenmektedir. Buna göre emekliler de yüzde 35,25 oranındaki enflasyon farkını alacaktır.

Emeklilerin aylıklarında prim-aylık dengesizliği de giderilecek ve en düşük emekli aylığı olan 7.500 TL yükseltilecektir. Enflasyon zammıyla birlikte, 2008 öncesi SSK emeklilerinin aylığı 10.301 TL’ye yükseltilmiş olacak. Ayrıca, bayram ikramiyeleri de 1.100 TL’ye çıkarılacaktır. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları, kademeli artış ile daha az maaş alan emekliye daha yüksek bir zam oranı sunacaktır. Bir başka formül ise taban maaşın yeniden belirlenmesidir. Nisan ayındaki gibi bir ara formülle taban maaşın yükseltilmesi gündeme gelebilir. Bu durumda düşük maaş alanlar için yeni bir seyyanen artış öngörülmektedir.

Emeklilere yönelik iyileştirmeler yasal düzenlemelerle hayata geçirilebilecektir. Meclis, Ekim ayında açılacağı için, düzenlemelerin en erken Ekim ayında Meclis’e taşınması beklenmektedir.

Belli bir kök maaşa sahip olan emekliler için zam oranları şu şekildedir:

– Kök maaşı 6.

Emekli Maaşlarına Zam: En düşük maaş 10.301 TL olarak belirlendi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.