Emeklilik Sistemi Türkiye’de Nasıl Değişiyor?
Giriş: Emeklilik Sistemi Reformları ve Umutlar
Türkiye’de emeklilik sistemi, her geçen gün daha iyi bir hale getirilmeye yönelik adımlarla dolu. Emeklilerin yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan önemli düzenlemeler, Ekim ayının gelmesiyle birlikte Meclis’in açılmasının hemen ardından hayata geçirilmeyi planlıyor. Bu gelişmeler, emeklilerin ve çalışanların geleceğine dair umutları yeşerten adımlar olarak öne çıkıyor. Emeklilerin ekonomik refahlarını artırmayı hedefleyen bu düzenlemeler, yaşlı nüfusun daha iyi bir yaşam standardına sahip olabilmesi için büyük bir umut kaynağı olacak. İşte bu düzenlemeler, Ekim ayının başlamasıyla birlikte Meclis gündemine taşınacak.
Emeklilik Sistemi Reformları
Emeklilik sistemi üzerinde yapılan reformlar, emeklilerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan önemli adımları içeriyor. Ekim ayında Meclis’in açılmasının ardından hayata geçirilmesi planlanan bu reformlar, emeklilik sistemini daha adil ve sürdürülebilir hale getirerek geleceğe yönelik umutları artırıyor. İşte emeklilikle ilgili Meclis’e taşınması planlanan bazı düzenlemeler…
Bağ-Kur’lular İçin 5 Yıl Kazanç
Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan biri Bağ-Kur’lular için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur’lunun prim gün şartını 9000’den 7200’e çekecek çalışmayı tamamlayacak. Burada ilk olarak düzenlemenin kapsamı belirlenecek.
Ayrıca düzenlemenin tüm süreleri kapsayıp kapsamayacağına da karar verilecek. Eğer tüm süreleri kapsarsa, Bağ-Kur reformu kapsamına giren EYT’li erkek sigortalıların da prim şartı 7200 güne inecek.
9000 günü tamamlayamayan EYT’li erkek esnaf, 7200 günü tamamlamışsa hemen emekli olabilecek. Düzenleme, 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olan ve reform kapsamına giren Bağ-Kur’lularda ise hem kadınların hem erkeklerin prim gün şartını 1800 gün azaltacak.
7200 prim gününü tamamlayanlar sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı (9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65’e varan) sağlıyorsa hemen emekli olabilecek.
Ev Kadınlarına Hesaplı Emeklilik
Emeklilik için bir reform da kadınlar için hayata geçirilecek. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3’te 1’ini devlet karşılayacak.
Ekim’de torba yasa ile Meclis’e sunulması beklenen düzenlemeyle, isteğe bağlı sigorta için SGK’ya başvuran kadınlara prim desteği sağlanacak. İsteğe bağlı sigorta ile emeklilik için her ay en az brüt asgari ücretin yüzde 32’si oranında prim yatırılırken, mevcut asgari ücrete göre aylık 4 bin 292 lira 52 kuruş olan bu ödemenin bin 430 lira 84 kuruşunu devlet yatıracak.
Ev kadınları aylık 2 bin 861 lira 68 kuruş prim ödeyerek emekli olabilecek. Mevcut tutar üzerinden devlet yıllık 17 bin 170 lira destek sağlayacak.
Yaşa ‘Çocuk’ Ayarı
Emeklilik yaşı da masaya yatırılacak. Burada emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi planlanıyor.
Seçim beyannamesinde yer alan bu düzenlemenin detayları merak edilirken; ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir modelin uygulanması bekleniyor.
Bu modelin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşı esnetilebilecek. Annelere çocuk sayısına göre prim eklenip, yaş şartından da indirim yapılabilecek.
500 Bin Kişiye Ek Gösterge
Meclis’e ilk sevk edilecek düzenlemelerden biri de memurlara yönelik olacak. 1’inci dereceye gelen tüm kamu görevlilerinin 3600 göstergeden yararlanmasının yolu açılacak.
3600 ek gösterge düzenlemesi 15 Ocak’ta yürürlüğe girmişti. Bu yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri yeni düzenlemeyle 3600 ek göstergeden yararlanabilecek.
Bu düzenleme memurların emekli ikramiyelerini ve aylıklarını yükseltecek. 30 yıl çalışanın emekli aylığı yaklaşık 2 bin 900 lira yükselirken, ikramiyedeki artış da 99 bin lira seviyesinde olacak.
Maaşlara Ek Zam
Emeklilerin gelirini artıracak düzenlemeler için kollar sıvandı. Başkan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla emeklilere iyileştirme için çalışma başlatıldı. Çalışma tamamlanır tamamlanmaz Başkan Erdoğan’a sunulacak.
Hem yapılacak artış hem bunun yürürlüğe gireceği tarih için son kararı Başkan Erdoğan verecek. İyileştirme için seyyanen zam formülü öne çıkarken, ikinci formül ise oransal artış olacak.
Ayrıca halen 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı ödemesinin yükseltilmesi gündemde. Düzenlemenin Ekim ayında Meclis’in açılmasının ardından tamamlanarak yasalaştırılması bekleniyor.