EkonomiGenelTürkiye

Emekli maaşı güncellemesi: En düşük emekli aylığı 10.301 TL olacak!

GEÇİM SIKINTISI EMEKLİLERİ YAKIYOR: YENİ ZAM DÜZENLEMELERİ HAKKINDA BİLGİLER

Geçim sıkıntısı, seçimlerin ardından kendini hissettirmeye başlamış ve en çok da emeklileri etkilemiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası, geçim sıkıntısını hafifletmek için enflasyonu tek haneli rakamlara çekmeyi hedeflemektedir. Bakan Şimşek’in açıklamalarına göre, ücret artışlarının alım gücüne doğrudan yansıması için öncelikle enflasyonun baskılanması gerektiği vurgulanmıştır.

Ancak, enflasyon tek haneye indirilmedikçe ek zam ve seyyanen zamların da etkili olmayacağı seçimlerin ardından ortaya çıkmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın dosyasında ise kademeli zam formülü bulunmaktadır.

Haberlerde yer alan bilgilere göre, bütçe çalışmalarının meyvelerini vermeye başlamasıyla birlikte, tüm formüller Maliye Bakanlığı tarafından değerlendirilecektir. Buna göre, emeklilerin kök maaşlarına göre yüzde 45, yüzde 40, yüzde 35 ve 30 oranlarında zam yapılması planlanmaktadır. Emekli maaşları hesaplanırken öncelikle kök maaşa zam oranı uygulanacak ve ardından yüzde 4’lük bir ek ödeme yapılacaktır.

Gündeme gelen formüllerden biri de seyyanen artıştır. Özellikle 7.500 TL’nin altında maaş alanlar için belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılması önerilmektedir. Geçtiğimiz ay memurlara 8 bin 77 lira seyyanen artış yapılmasının ardından, Merkez Bankası’nın yılsonu tahminine göre Temmuz-Aralık döneminde beklenen enflasyon yüzde 35.25 olacaktır. Bu tahmine göre, emekliler yüzde 35.25’lik enflasyon farkı alacaklardır.

Emekli maaşlarında prim-aylık dengesizliği de giderilecek ve en düşük emekli aylığı olan 7.500 TL yükseltilecektir. Enflasyon zammıyla birlikte, 2008 öncesi SSK emeklilerinin aylığı 10 bin 301 liraya çıkacaktır. Ayrıca, bayram ikramiyesi olan 1.100 lira da artacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren aylıklarda kademeli artışla daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranı daha yüksek olacaktır. Bir diğer formül ise taban maaşın yeniden belirlenmesidir. Nisan ayında olduğu gibi ara formüllerle taban maa

Emekli maaşı güncellemesi: En düşük emekli aylığı 10.301 TL olacak!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.