EkonomiGenelTürkiye

Emekliye Eylül’de ne kadar zam yapılacak?

Emekliye Ek Zam Çalışmaları Başladı!

Emekli maaşlarıyla ilgili yapılan araştırmalar devam ediyor. Temmuz zammıyla birlikte %25 oranında artan emekli maaşları, ara zam haberleriyle gündemi meşgul etmeye devam ediyor. AK Parti’den gelen iyileştirme açıklamalarının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. “SSK, Bağ-Kur emekli maaşı ne kadar olacak? Kaç TL zam gelecek?” gibi soruların cevapları aranıyor. Ayrıca Ocak ayı emekli zammı da beklenmeye başlandı. Araştırılmakta olan konular arasında seyyanen zam da bulunuyor. Peki, emekliye zam var mı? İşte, 2023 emekli maaşı zammının son durumu…

Emekliye Ek Zam Çalışmaları Başladı!
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı emekliye zam düzenlemesi için harekete geçti. Özellikle en düşük emekli maaşının etkileneceği ara zam çalışmasıyla ilgili yapılan açıklamalar dikkat çekmektedir. A Haber canlı yayınına katılan AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, emekli maaşlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, “Emekli maaşında ciddi bir iyileştirme yapılacak” diyerek, çalışmanın ne zaman yapılacağına dair bir tarih verdi. Yıldırım, “Meclis açıldığı anda emekli maaşı çalışması yapılacak” ifadesini kullandı. Bu nedenle şu an Meclis’in öncelikli konusu emekli zammıdır.

Başkan Erdoğan Emekli Çalışmasını Doğruladı!
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı için çalışmalarını sürdürmektedir. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde uçakta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplarken, emekli maaşı zammı ve memur toplu sözleşme süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, emekliye zam düzenlemesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Emeklilerle ilgili Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız” dedi.

Emekliye Cumhuriyet Bayramı İkramiyesi!
Emekliye ek zam çalışmalarının yanı sıra, dikkat çeken bir başka çalışma da milyonlarca kişi tarafından konuşulmaktadır. Buna göre, 100. yıla özel Cumhuriyet Bayramı emekli ikramiyesi ödemesi için hazırlıklar başlamıştır. Her iki bakanlık da çalışmalarını sürdürmektedir.

Emekli Maaşı Ek Zam Var Mı, Ne Zaman Yapılacak?
Faruk Erdem’in haberine göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan emekli maaşları için yeni düzenleme talimatını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e vermiştir. İki bakanlık çalışmalarına devam ederken, AK Parti grubu da Meclis’e gelecek düzenleme için harekete geçmiştir. Bu noktada, özellikle en düşük aylıklar olmak üzere emekliler için bir ara zam formülü gündeme gelmiştir. Önümüzdeki Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam alacak, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacaktır. Ancak bir iyileştirme de gündemdedir. Bu iyileştirme Ocak artışıyla birlikte yapılabilir veya öncesinde hayata geçirilebilir. Özellikle Ekim ayında TBMM’nin açılmasıyla birlikte konunun Meclis gündemine gelmesi beklenmektedir.

Seyyanen Zam Olabilir
Gündeme gelen formüllerden biri de seyyanen artıştır. Özellikle 7.500 TL’nin altında maaş alanlar başta olmak üzere belirlenecek bir miktarla seyyanen artış yapılabilir. Memurlara geçtiğimiz ay 8.077 TL seyyanen artış yapılmıştı. Ancak seyyanen artış kararı alınırsa, ne kadar olacağı ve ne zaman hangi maaşlara yansıtılacağı çalışmanın sonucunda belli olacaktır.

Enflasyon Üzeri Artış
Seyyanen artışın dışında gündeme gelebilecek bir başka formül, refah payının verilmesidir. Yani enflasyonun üzerinde oransal bir artış yapılması. Ocak ayında maaşlara yansıtılacak zam oranının iyileştirmeyle yükseltilebileceği belirtilmektedir. Oransal artış konusunda karar verildikten sonra, belirlenen tarihte belirlenen yüzdelik oranda artış yapılabilir.

Yeni Taban Maaş
Bir başka formül ise taban maaşın yeniden belirlenmesidir. Nisan ayında olduğu gibi bir

Emekliye Eylül'de ne kadar zam yapılacak?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.