EkonomiGenelTürkiye

MEB’nin “Merdiven Altı” Kursları İhbar Hattı ile Takibe Aldı

İzinsiz Eğitim Faaliyeti ve Merdiven Altı Kurslar Hakkında Önlemler Alınıyor

Kapsamlı Çalışma Yürütülüyor

Valiliklerdeki ilgili komisyonların inceleme sonuçlarına göre, izinsiz faaliyet gösteren ve merdiven altı olarak tabir edilen kurslar kapatılacak ve işletenlere para cezası verilecek. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AA Editör Masası’nda yaptığı açıklamada, açık liselerde okuyan öğrencilerin denetimsiz ve merdiven altı kurslara gittiğinin tespit edildiğini belirtti. Bu kursların, özellikle FETÖ kapsamında hem resmi hem de özel okullarda ilişiği kesilenler tarafından yönetildiğine dikkat çeken Bakan Tekin, izinsiz kurslar konusunda İçişleri Bakanlığı ile iş birliği halinde olduklarını ve velilere de bu tür kurslara çocuklarını göndermemeleri uyarısında bulunduklarını ifade etti.

Öğrencilerin ve Velilerin Mağduriyet Yaşamaması İçin Önlemler

Milli Eğitim Bakanlığı, “merdiven altı” olarak adlandırılan, ruhsatı olmadan faaliyet gösteren kurslarla ilgili kapsamlı çalışmalar yürütmektedir. Öğrenci ve velilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren özel kursların listesi “https://ookgm.meb.gov.tr/kurumlar.php?=kurs” adresinde yayımlanmıştır. Ayrıca, valiliklere gönderilen bir yazıda, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği gereği kurs tabelalarında “karekod” uygulamasına yer verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bakanlık tarafından gerçekleştirilen bu uygulama ile tüm özel öğretim kurumlarında karekod kimlik tanımlaması yapılmış ve veliler, bu kodları okutarak kurumların izinli olup olmadığını kolaylıkla görebilmektedir. Karekod uygulaması, kurum hakkında bilgi alabilmek isteyenler için önem arz etmektedir.

18 Eylül Son Uyarı Tarihi

Milli Eğitim Bakanlığı, valiliklere kurum girişinde karekodu bulunmayan tabelalar için özel öğretim kurumlarına 18 Eylül Pazartesi gününe kadar süre vermiştir. Bu tarihe kadar yükümlülüğünü yerine getirmeyen özel öğretim kurumları hakkında gerekli işlemler başlatılacaktır. Bakanlık, izinsiz faaliyet yürüten yerlerle ilgili önlemlerin yanı sıra yeni bir uygulama daha hayata geçirmiştir.

İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbarı İçin Yeni Bir Duyuru

Bakanlığın illere gönderdiği yeni bir yazıda, Türkiye genelindeki tüm eğitim faaliyetlerinin Bakanlığın izni ve denetimi altında olduğu ifade edilmektedir. İzinsiz faaliyet yürüten yerlerin tespitinde teknolojik imkanlardan yararlanmak amacıyla Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü internet sitesinde “İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbarı” linki oluşturulmuştur. İhbarlar, “http://ookgm.meb.gov.tr/izinsizegitim.php” adresine yapılabilecektir. Valiliklerce oluşturulan izleme ve koordinasyon komisyonları, yapılan ihbarları değerlendirip inceleme ve soruşturma sürecini hızla başlatacak ve ilgili valiliklere bildirecektir. Kanun gereği bu yerler kapatılacak ve işletenlere, brüt asgari ücretin 20 katı kadar para cezası uygulanacaktır.

MEB'nin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.