EkonomiGenelTürkiye

SGK’dan SSK, 4a, 4b ve 4c ile BAĞ-KUR’lulara müjdeli haber! 3 maaş fırsatı kaçırmayın!

**Emekli Yakınlarına Verilen Çift Maaş İmkanı Hakkında Bilmeniz Gerekenler**

**SGK, Emekli Yakınlarına Çift veya Üç Maaş İmkânı Sunuyor**

Sosyal güvenlik mevzuatı, belirli şartları sağlayan emekli yakınlarına çift veya hatta bazı durumlarda üç maaş alma imkânı tanımaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik hakkı kazananların yaşam standartlarını yükseltmek ve ekonomik güvencelerini sağlamak amacıyla çeşitli imkanlar sunmaktadır. Ancak bu imkanlardan yararlanmak için belli şartları yerine getirmek gerekmektedir.

**Sigortalının Vefatı Durumunda Çift Maaş**

Sosyal güvenlik mevzuatına göre bir sigortalı vefat ettiğinde, eşine ölüm maaşı bağlanabilmektedir. Eşlerden birisi vefat ettiğinde, sağ kalan eşe maaş bağlanmaktadır. Bu durumda cinsiyet önemli değildir.

Eşin vefat etmesi durumunda, sigortalının eşi olan kişiye maaş bağlanabilmektedir, bu durumda emekli olmak ya da çalışmak gerekmektedir. Eşin maaşını alabilmek için çalışıyor olmak ya da emekli olmak fark etmemektedir. Her iki durumda da eşin maaşı alınabilmektedir. Ancak kişi emekli ya da çalışıyorsa, alacağı maaşın oranı düşmektedir.

Çalışmayan veya emekli olmayan kişiler, vefat eden eşinin maaşının yüzde 75’ini alabilmektedir. Çalışan veya emekli olan kişiler ise, ölen eşinin maaşının yüzde 50’sini alabilmektedir. Maaş alma şartlarını karşılayan çocuklar varsa, ödenecek maaş belirli oranlarda paylaşılmaktadır.

Vefat eden sigortalının hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için, en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması veya SSK sigortalıları için en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir.

En düşük emekli aylığı ödemesi 7.500 TL’dir. Vefat eden sigortalılardan dolayı gelir ve aylık alan hak sahiplerinin aylık tutarı, hisseleri oranında hesaplanmaktadır.

Örneğin, eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı olan eşe en az 3.750 TL, yüzde 75 hisse oranı olan eşe ise en az 5.000 TL ödeme yapılabilmektedir. Hem emekli aylığı hem de eşinden maaş alan bir kişiye alt sınır aylığı düzenlemesi kapsamında en az 11.250 TL ödeme yapılabilmektedir.

2008 öncesinde vefat eden sigortalıların yakınları, farklı kurumlarda hem yetim maaşı hem de dul maaşı alabilmekteydi. Ancak 2008 sonrasında bu sistem değiştirildi ve yüksek olan maaş tercih edilip alınmaktadır. Yani hem eşini hem de babasını kaybeden bir kadın, 2008 sonrasında sadece birisinin maaşını alabilmektedir. Fakat bazı istisnalar bulunmaktadır.

Bazı istisnai durumlarda, 3 maaş da mümkün olabilmektedir. Örneğin, kadın emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor ve eşinin de maaşını alıyorsa, 3 ayrı maaş alabilmektedir. Ancak bunun için kurumdan da onay alınması gerekmektedir.

Bir kadın emekli olduğunda kendi emeklilik maaşını alırken, vefat etmiş olan eşinden dolayı ikinci bir maaş almanın yanı sıra, eğer babası memur emeklisi ise ve vefat etmişse, babasının maaşı olarak üçüncü bir maaş daha alabilmektedir.

4/a statüsündeki anneden ve babadan ayrı ayrı ölüm aylığı hakkı kazanılması durumunda, yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı ödenmektedir. Hak sahibi 18 yaşına kadar her iki aylığı alırken, sonrasında sadece yüksek olan aylığı almaktadır.

SGK'dan SSK, 4a, 4b ve 4c ile BAĞ-KUR'lulara müjdeli haber! 3 maaş fırsatı kaçırmayın!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.