EkonomiGenelTürkiye

“Altın Fiyatları Düşerken TL Değer Kazanarak OVP Sonrası Olumlu Bir İşaret Veriyor”

### Güncel Altın Ons Fiyatları ve Dolar Durumu

**Altın Ons Fiyatı**, yükselen tahvil faizleri ve doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya devam ederek, düşüş eğilimini üst üste 4. işlem gününe taşıdı. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, 1918 dolardan işlem görürken iç piyasada Orta Vadeli Plan (OVP) sonrası Türk lirasının değer kazanmasıyla birlikte altın fiyatları düşmeye başladı. Altının gram fiyatı 1655 lira, çeyrek altın ise 2 bin 713 liradan satılmaktadır.

**Dolar Durumu**

İstanbul serbest piyasada dolar ve euro durumu şu şekildedir:

– Dolar alış: 26,8160 lira / satış: 26,8180 lira
– Euro alış: 28,7980 lira / satış: 28,8000 lira

Önceki güne göre doların satış fiyatı 0,0020 lira artmışken, euro ise 0,0690 lira artmıştır.

**ABD Merkez Bankası’nın Faiz Politikaları**

ABD Merkez Bankası (Fed), yılın geri kalanında faiz artırmayacağına yönelik tahminlerin baskın olduğu bir dönemden geçmektedir. Ancak, dün açıklanan hizmet sektörüne ilişkin verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi, Federal Banka’nın sıkılaştırıcı para politikası uygulamaya devam edebileceği yönündeki tahminleri güçlendirmiştir. Analistlere göre, Fed’in eylül toplantısında politika faizini sabit tutacağı kesin gibi görünse de kasım toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artırma ihtimali yüzde 44’e çıkmıştır.

**Ekonomik Raporlar ve Beklentiler**

ABD’de yayımlanan “Bej Kitap” raporunda temmuz ve ağustos aylarında ekonomik büyümenin “ılımlı” olduğu ve istihdam artışının yavaşladığı belirtilmiştir. Ancak bu raporda tüketici harcamalarından konut harcamalarına kadar her alanda beklentilerin üzerinde bir ekonomik faaliyet gözlemlendiği ve büyümenin olumlu olduğu ifade edilmiştir. Tahvil getirilerindeki artışlar, beklenenden güçlü ekonomik verilerle aynı zamanlarda gerçekleşmiştir. Analistler, ABD’deki 2 yıllık hazine tahvili getirisinin yüzde 5 seviyesinin üzerinde seyrettiğini ve bu artışın riskli varlıklar üzerinde baskı yarattığını belirtmektedir.

**Dolar Endeksi Durumu**

Dün yüzde 0,1 artışla günü 104,9 seviyesinden tamamlayarak Mart 2023’ten bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştiren dolar endeksi, şu an itibarıyla yatay bir seyir izlemektedir. American Household Survey’e göre ABD’deki hane halklarının dolar endeksindeki artışı ve yükselen tahvil faizlerinin etkisini yakından takip etmesi beklenmektedir.

*Not: Yukarıda belirtilen veriler ve tahminler açık kaynaklardan derlenerek sunulmuştur. Veriler zaman içinde değişebilir ve herhangi bir yatırım kararı öncesi mutlaka uzman bir finansal danışmana başvurulması tavsiye edilir.*

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.