EkonomiGenelTürkiye

Kredi kartı kullanımında düzenlemeler yolunda

Orta Vadeli Program’ın Onaylanmasıyla Türkiye Ekonomisinin Hedefleri Belirlendi

2024-2026 Döneminde Türkiye Ekonomisi

Cumhurbaşkanı Kararıyla onaylanan Orta Vadeli Program (OVP), Resmi Gazete’de yayımlanarak duyuruldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan bu program, Türkiye’nin 2024-2026 dönemini kapsayan temel ekonomik büyüklüklerini ve hedeflerini belirledi.

Bu programda, büyüme için 2021 yılında gerçekleşme tahmini yüzde 4,4 olarak belirtildi. Ekonomiye ilişkin öngörüler ise 2024’te yüzde 4, 2025’te yüzde 4,5, 2026’da ise yüzde 5 büyüme olacağı yönünde. Enflasyonun ise bu yılsonunda yüzde 6,5 olması beklenirken, gelecek yıl için enflasyon hedefi yüzde 3,3, 2025 için yüzde 1,52, 2026 için ise yüzde 0,85 olarak belirlendi.

Enflasyonla Mücadelede Tüketim Dengeleniyor

Orta Vadeli Program kapsamında enflasyonla mücadele kapsamında tüketimi dengelemeye yönelik önlemler alınıyor. Bu doğrultuda, vatandaşların kredi kartı kullanımı, tüketim talebini dengeleyecek şekilde düzenlenecek. Kira ve konut fiyatlarındaki artış ise yeni sosyal konut projeleri ile kontrol altına alınacak. Programın hedefleri arasında 2026 yılında yüzde 5’lik bir büyüme elde etmek ve 2025’te tek haneli bir işsizlik oranına ulaşmak da bulunuyor.

Tüketim Talepleri Uluslararası Standartlara Uygun Yeniden Düzenleniyor

Enflasyonla mücadelenin önceliklendirileceği 3 yıllık dönemde, sıkı para politikası ve seçici kredi uygulamaları ile iç talep dengelenmeye çalışılacak. Programa göre, vatandaşların kredi kartı kullanımı, uluslararası standartlara uygun bir şekilde yeniden düzenlenecek ve parasal istikrarı etkilemeyecek şekilde ayarlanacak. Ayrıca, lira mevduatlara yönelik geçişlerin hızlanmasıyla birlikte kredi korumalı mevduatların genel içindeki payı azaltılacak ve Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesabının yaygınlaştırılması sağlanacak.

Bu süreçte, dijital Türk Lirasıyla ilgili idari düzenlemelerin 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanırken, kamu harcamalarının da sistemli bir şekilde gözden geçirilerek verimsiz harcama alanları kapatılacak.

Kredi kartı kullanımında düzenlemeler yolunda

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.