EkonomiGenelTürkiye

Türkiye’nin kredi notu görünümü, Fitch tarafından olumlu karşılandı

Fitch Ratings, Türkiye’nin Kredi Notunu “B” Olarak Teyit Etti ve Görünümü “Durağan” Yaptı

Fitch Ratings Türkiye’nin Kredi Notunu ve Görünümünü Güncelledi

Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit etti ve kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a yükseltti. Bu güncelleme ile birlikte Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notu “B” olarak teyit edildi ve kredi notu görünümü durağan olarak belirlendi.

Görünümün “durağan” olarak değerlendirilmesi, kısa vadeli makrofinansal istikrar risklerinin azalması ve ödemeler dengesi baskılarının hafiflemesiyle geleneksel ve tutarlı bir politika bileşimine dönüşünü yansıtıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 1650 baz puan artırarak %25’e çıkardığı belirtilen açıklamada, politika faizinin 2023 yılı sonuna kadar %35’e çıkarılacağı ve 2024’te bu seviyede tutulacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda ise belirsizlikler bulunuyor.

Açıklamada, brüt uluslararası rezervlerin mayıs ortasından bu yana gözle görülür şekilde toparlandığına değinilerek, rezervlerin 2023 sonuna kadar 115 milyar dolara ulaşması ve 2024’te istikrarlı bir şekilde kalması bekleniyor.

Enflasyon tahminlerine de yer verilen açıklamada, 2023’te ortalama enflasyonun %51,9, yıl sonu enflasyonunun ise %65 olacağı öngörülüyor.

Fitch, Türkiye’nin 2023’te %4,3’lük bir Büyüme Hedeflediğini Tahmin Ediyor

Fitch Ratings açıklamasında, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin 2023’te %4,3’e ulaşması ve 2024’te ise %3 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği belirtiliyor.

Türkiye’nin seçimlerden sonra NATO müttefikleriyle ilişkilerini geliştirmek, AB ile Gümrük Birliği’ni güncellemek ve bölge ülkeleriyle ilişkilerini yeniden inşa etmek için hızla harekete geçtiği ifade ediliyor. Ayrıca, Türkiye’nin Ukrayna’daki savaş konusunda aktif bir diplomatik rol oynamak amacıyla tahıl koridorunun genişletilmesi konusunda müzakereler yaptığı vurgulanıyor.

Açıklamada, mevcut politika normalleştirme ve yeniden dengeleme sürecine duyulan güvenin artması, buna bağlı olarak enflasyonda sürekli bir düşüş de dahil olmak üzere makroekonomik istikrarın iyileşmesinin not yükselmesine pozitif etki yapabileceği belirtiliyor.

Cari işlemler açığındaki sürekli daralma, sermaye girişlerinin artması, uluslararası rezerv düzeyinde ve bileşiminde iyileşme, dolarizasyonun azalması gibi faktörlerin de dış kırılganlıklardaki azalma nedeniyle not artırımına yol açabileceği de vurgulanıyor.

Fitch, Türkiye’nin Kredi Notunu ve Görünümünü Son Kez Ağustos 2021’de Güncellemişti

Fitch Ratings, en son 13 Ağustos 2021 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit etmiş ve kredi notu görünümünü “durağan” olarak belirlemişti. Ancak, 2 Aralık 2021 tarihinde ise not görünümünü negatife çevirmişti.

Türkiye'nin kredi notu görünümü, Fitch tarafından olumlu karşılandı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.