EkonomiGenelTürkiye

Emeklilere çifte maaş müjdesi! TES ile aylıklar ikiye katlanacak!

Yeni Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile Emeklilere Ek Gelir!

Türkiye ekonomisi için yapılan yapısal değişiklikler, yeni bir emeklilik sistemini devreye sokmak üzere hazırlıkların yapıldığının açıklanmasına neden oldu. Orta Vadeli Program kapsamında yer alan bu sistem, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde gündeme gelmiş ancak çalışanların kıdem tazminatı haklarını etkileme endişesi ile tepkiler nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Şimdi ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi için hazırlıkların yapılması gerektiği konusunda talepte bulunmuştur.

TES ile Emeklilere Ek Gelir İmkanı!

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emeklilere ek bir gelir yaratmayı hedefleyen bir sistem olarak planlanmaktadır. Yeni sistemde otomatik katılım sistemi bulunacak ve işverenler de bu sisteme katkı sağlayarak ikinci basamak bir emeklilik sisteminin ortaya çıkmasını sağlayacak. Bu sistem, işverenlerin mevcut yükünü etkilemeyecek şekilde düzenlenmiş olup, düşük maaş alan çalışanlardan daha az, yüksek maaş alan çalışanlardan daha fazla kesinti yapılmasını öngörmektedir. Çalışanlar, emekliliklerini hak ettiklerinde kademeli bir şekilde sisteme katılım hakkına sahip olacaklardır.

Devlet Destekli Bir Yapı Oluşturulacak!

TES ile birlikte işverenler ve çalışanlar bir araya gelerek bir yapı oluşturacak ve devlet de bu yapının destekçisi olacak. Söz konusu sistemin 2024 yılında devreye girmesi planlanırken, devlet çalışanlara bireysel hesaplarına katkıda bulunacak. Devletin sunduğu bu katkılar, emeklilik yatırım fonlarında yönetilmek üzere değerlendirilecektir. Çalışanlar ise kendi tercihleri doğrultusunda fon seçimini yapabileceklerdir.

Fon Hesabında Değerlendirilecek!

Yeni sistemde bir çalışan, bir iş yerinde bir yılını doldurmadan istifa ettiğinde, yalnızca kendi katkısı olan bireysel fon hesabında kalacaktır. Bir yıldan daha uzun süreli çalışanlar ise istifa yoluyla işten ayrılmaları halinde, bireysel fon hesaplarına ödenen primlerin hesaplarda kalmasına ve bu hesaplardan kazanç elde etmeye devam edeceklerdir. Emeklilik yaşına geldiklerinde ise çalışanlar bu paraları geri alabileceklerdir. Ayrıca, hesaplarda bulunan paraların kısmi olarak da çekilmesine imkan sağlanacaktır.

60 Yaş Sınırı Uygulanacak!

TES kapsamında bir çalışan emeklilik yaşına geldiğinde, SGK’dan alacağı emekli maaşının yanı sıra ikinci bir emekli maaşını da bu sistemden alabilecektir. Vatandaşlar istedikleri takdirde bu parayı toplu şekilde değil, düzenli bir maaş olarak da çekebileceklerdir. Ancak, söz konusu paranın alınabilmesi için 60 yaş sınırı uygulanacaktır.

Kıdem Tazminatı Süreci

TES devreye girdiğinde, geçmişe dönük olarak hak kazanılan kıdem tazminatı hakkı korunacak ancak sonrasında kıdem tazminatı bu sisteme yönlendirilecektir. Bu sayede çalışanlar işverenlerinden kıdem tazminatı talep edemeyecek ve bu para belirlenen fonlarda kalacaktır. Ancak, 60 yaşına gelmeden söz konusu para alınamayacaktır. İşinden çıkarılan bir çalışan, kıdem tazminatı ödemesini hemen alamayacaktır. Bu ödemeyi 60 yaşına geldiğinde ikinci bir emekli maaşı olarak veya toplu ödeme şeklinde alabilecektir.

Emeklilere çifte maaş müjdesi! TES ile aylıklar ikiye katlanacak!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.