EkonomiGenelTürkiye

TBMM Onayladı: 91 Bin 440 TL Destek Başvuruları Başladı

Evde Bakım Desteği Memur Maaş Katsayısıyla Artıyor

Türkiye’de, ekonomik ve sağlık açısından zor durumda olan vatandaşların yakınlarının bakımını üstlenenlere yönelik evde bakım desteği, memur maaş katsayısıyla belirlenen yeni bir zamla birlikte oldukça önemli bir artış yaşayacak. Bu destek, hem evde bakım hizmeti verenlere hem de ihtiyaç sahibi kişilere ekonomik rahatlama ve daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayacak.

Memur maaş katsayısına göre hesaplanan evde bakım desteği yeni zamla birlikte bu yıl 5 bin 98 liradan 7 bin 620 liraya çıkacak. Yıllık yapılan ödeme 91 bin 440 liraya ulaşacak. Gündelik bakım hizmetleri ağırlıklı olarak evde ve yakın akrabalar tarafından gerçekleştiriliyor.

Evde Bakım Aylığı Ve Koşulları

Evde bakım aylığı alanların sayısı 600 bini geçerken, bu destekte haneye giren gelir esas alınıyor. Haneye giren tüm gelir toplanarak evde yaşayan kişi sayısına bölünüyor. Bu bölüm sonucunda, kişi başı net asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekiyor. Eve giren gelir tutarı hesaplanırken bayram ikramiyeleri kapsama alınmamaktadır.

Evde bakım desteği, engelli bireylerin kendisine değil, bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere yapılan destektir. Bu yardımlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla yürütülmektedir. Evde bakacak kişi yoksa, bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin görüşü alınarak her gün rahatlıkla gelinip gidilebilecek yakınlıktaki farklı adresteki akraba tarafından verilebilir.

Evde Bakım Desteği Alabilme Koşulları

Evde bakım yardımından yararlanma koşulları başta olmak üzere merak edilen soruların yanıtları şöyledir:

Evde Bakım Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

Evde bakım yardımı, engelli vatandaşların yaşadığı fiziksel, sosyal çevreden kopmadan bakım ihtiyaçlarının ailelerinin yanında karşılanması amacıyla verilmektedir. Bu destek doğrudan engelli bireylere değil, bakımını üstlenen akrabası, vasisine verilmektedir. Yardımlar Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri aracılıyla yürütülmektedir. Bakıma ihtiyacı olan kişilerin eşi, çocukları, çocuklarının eşleri, ana, baba ile bunların ana ve babası, torunları, torunların eşleri, kardeş ve eşya, teyze, dayı, amca ve hala gibi yakınlar alabilmektedir. Üvey akrabalar da evde bakım parası alabilmektedir.

Eşim Asgari Ücretle Çalışıyor, Engelli Kuzenime Bakarsam Evde Bakım Yardımı Alabilir Miyim?

Evde bakım maaşında, haneye giren her türlü gelir toplamına bakılmaktadır. Kişi başına düşen ortalama gelir tutarı dikkate alınmaktadır. Asgari ücretin net tutarının üçte ikisinin altında geliri olan kişiler evde bakım maaşı alabilir. Bu tutar gelir testi raporu ile tespit edilmektedir. Hanedeki akraba birey sayısı, bunların gelirinde değişiklik olduğunda bildirim zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca bakılan kişinin ikamet adresi değiştiğinde en geç 15 gün içinde ilgili müdürlüğe bilgi verilmesi gerekmektedir.

Bakım Hizmetinin Yatılı Olması Zorunluluğu Var Mı?

Hanedeki akraba tarafından 24 saat bakım yapılması esası bulunmaktadır. Buna karşın Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyeti’nin uygun görmesi ve hanede bakımı üstlenecek başka akraba olmaması durumunda, yakında ikamet eden akrabası en az 8 saat bakım yapmak zorundadır.

Bugün İtibariyle Evde Bakım Yardımı Ne Kadar, Aylık Mı Yatırılıyor?

Bugün itibariyle evde bakım aylığı 5 bin 98 lira olup, memurlara yönelik toplu sözleşme kararıyla birlikte yeni yılda yeni maaş katsayısı ile birlikte bu tutar yaklaşık 7 bin 620 lira olacaktır. Bu destekten yararlanabilmek için ikametgâhınızın bulunduğu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerine müracaat edebilirsiniz. Başvurunun ardından bakıma ihtiyacı olanların hanesinde inceleme yapılarak il müdürlüğü onayıyla başvuru sonuçlandırılmaktadır. Evde bakım yardımı her ay yatırılmaktadır.

Bu Destek İçin Engel Oranına Bakılıyor Mu?

Evde bakım parası alabilmek ilk koşul engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi olup, “ağır engelli” ibaresinin de bulunması gerekmektedir. Yüzde 50’den daha düşük bir engellilik oranının tespiti durumunda evde bakım parası ödenmemektedir. Başvurunun olumsuz sonuçlanması durumunda 30 gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. İtirazın ardından bakım hizmetleri değerlendirme heyeti karar vermektedir. Heyetin kararı hangi yönde olursa olsun bağlayıcıdır.

Yılda İki Defa Verilen Bayram İkramiyeleri De Hane Halkı Gelirine Dahil Ediliyor Mu?

Evde bakım parası alan kişinin yaşadığı evde bir emekli varsa, bayram ikramiyeleri hesaba dâhil edilmemektedir. İkramiye konusunda bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır.

Evde Bakım Desteği Alabilmek İçin S

TBMM Onayladı: 91 Bin 440 TL Destek Başvuruları Başladı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.