EkonomiGenelTürkiye

TİGEM, hububat üretiminde rekor kırdı!

TİGEM Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Tüm Zamanların En Yüksek Hububat Üretim Rekoruna Ulaştı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen hububat üretim rekorunu açıkladı.

Türkiye’nin en önemli tohum üretim kuruluşu olan TİGEM, genetik kaynakları, arazi büyüklüğü, deneyimi ve teknolojisi sayesinde özellikle hububat ve yem bitkileri gibi ürünlerin tohumculuğunun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Ülkenin bitkisel üretimini artırmak, çeşitlendirmek ve ürün kalitesini iyileştirmek amacıyla faaliyetlerini sürdüren TİGEM, aynı zamanda ürettiği tohumlukları çiftçilere ulaştırmaktadır.

TİGEM, Tüm Zamanların En Yüksek Üretim Rakamına Ulaştı

TİGEM’e bağlı 15 işletmede gerçekleştirilen sertifikalı hububat tohumu üretimi sonucunda buğday, arpa, tritikale ve yulaf dahil olmak üzere toplam 1 milyon 21 bin 401 dekar ekili alanın hasadı gerçekleştirildi. Bu hasat sonucunda toplamda 392 bin ton hububat üretimi elde edildi ve tüm zamanların en yüksek üretim rakamına ulaşıldı. Geçen yıla göre %28 gibi önemli bir artış sağlanmıştır. Elde edilen bu hububat mahsulleri TİGEM’in modern tohum hazırlama tesislerinde sertifikalandırılıp, 2023 yılı güzlük ekim sezonunda üreticilerin kullanımına sunulacaktır.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, TİGEM Tarımsal Üretimin Önemini Vurguladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TİGEM’in 15 işletmesinde gerçekleştirilen hububat hasadının tüm zamanların rekoru olduğunu belirtti. TİGEM’in tarımsal üretimde önemli bir lokomotif rolü üstlendiğini vurgulayan Yumaklı, TİGEM işletmelerinin sertifikalı tohum ve üstün vasıflı damızlık gibi materyallerin üretimi ve dağıtımında önemli katkılar sağladığını ve tarım sektöründe bir rol model olduğunu belirtti. TİGEM işletmelerinin 2023 yılında sertifikalı hububat tohumu üretimini artırmak için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Sertifikalı Tohum Kullanımı ve Yurt İçi Üretimde Artış

Bakan Yumaklı, sertifikalı tohum kullanımının artmasıyla birlikte, son 20 yılda yurt içi üretimde de büyük artışlar olduğuna dikkat çekti. Kullanılan sertifikalı tohumlukların %97’sinin yurt içinde üretildiğini belirten Yumaklı, sertifikalı tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranının 2002’de %31 iken 2022’de %137’ye yükseldiğini söyledi. Bu başarıyı çiftçisinden ihracatçısına, girişimcisinden kurum ve işletmelere kadar tüm Türkiye’nin başarısı olarak nitelendiren Yumaklı, bu başarının öncülerinden birinin de TİGEM olduğunu belirtti.

TİGEM, hububat üretiminde rekor kırdı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.