EkonomiGenelTürkiye

SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaşlarına Zam Yapıldı: Bakan Şimşek Açıkladı

Emekli Maaşları Yükseliyor: 2023 Taban Maaşlarına İlişkin Son Gelişmeler

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ALANLARA MÜJDE

Emekli vatandaşların maaş zamlarına ilişkin gelişmeler gündemi meşgul etmeye devam ediyor. 2023 yılı itibariyle taban maaşlarında yaşanan yükseltme çalışmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı dikkat çekiyor.

2023 YILINDA TABAN EMEKLİ MAAŞLARI

Taban ücretlerin güncellenmesi için yasal düzenleme gerektiği vurgulanıyor. Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte bu düzenlemenin Meclis’te görüşülmesi bekleniyor.

2023 yılında 3.500 TL olan taban emekli maaşı son iyileştirmeyle birlikte 7.500 TL’ye yükseltilmişti. Önceki dönemlerde yaşanan zamlar göz önüne alınarak taban ücretin Ocak ayını beklemeksizin değişebileceği görülüyor.

TABAN EMEKLİ MAAŞINDA 3 FARKLI SENARYO

Taban emekli maaşı için 3 farklı senaryo bulunmaktadır. Günümüzde ek ödemeler dahil en az 7.500 TL ödeme yapılırken, bu senaryolara göre taban maaşın 10.000 TL’nin üstüne çıkması beklenmektedir. İşte bu senaryolar:

1. Asgari ücretin 8.500 TL olduğu dönemlerde taban emekli aylığı ödemeleri yüzde 88,16 seviyesinde gerçekleştirilmekteydi. Temmuz ayında yükselen asgari ücret sonrasında sabit kalan taban emekli aylığı yeniden aynı seviyeye getirilmek istenirse en az 10.052 TL’ye kadar çıkabilir.

2. En düşük emekli aylığına 6 aylık enflasyon verileri yansıtıldığında, yıl sonu tahmini enflasyon oranı baz alınmaktadır. Yıl sonu tahmininde enflasyonun yüzde 65 olduğu açıklanırken, ikinci yarıda enflasyonun yüzde 37,76 olarak öngörüldüğü belirtiliyor. Bu oranın en düşük emekli aylığına yansıtılması durumunda ise taban ücret 10.332 TL’ye kadar çıkabilir.

3. Emekli taban ücretleriyle asgari ücretin eşitlenmesi de bir diğer senaryo olarak değerlendirilmektedir.

SSK ve Bağ-Kur Emekli Maaşlarına Zam Yapıldı: Bakan Şimşek Açıkladı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.