EkonomiGenelTürkiye

için İnanılmaz İndirimler!

**ÖTV İndirimi ile Engelli Vatandaşlara Araç Alma Hakkı**

Günümüzde özel tüketim vergisi (ÖTV) ve motorlu taşıtlar vergisi oranlarının yükselmesi, sıfır otomobil almak isteyenler için büyük bir mali yük oluşturmuştur. Ancak engelli vatandaşlar için özel olarak düzenlenen ÖTV indirimi sayesinde onların bakımından sorumlu kişiler, araç alma hakkına sahip olmuşlardır. Bu avantajı değerlendirmek isteyenler, belirli şartları yerine getirmek zorundadır. Şartları yerine getirdikleri takdirde, ÖTV ödemeden araç alabilme imkanından yararlanabilirler.

**Engelli Aracı Kimlere Verilir?**

Engelli vatandaşlara satılan engelli araçlarının vergi muafiyeti, farklı gruplar için farklı hesaplanmaktadır.

– %40 ve Üzeri Engel Durumunda:
Engelliliği %40 veya üzerinde olanlar için yalnızca kendi kullanımına özel araç satışı gerçekleştirilmektedir. Ayrıca kişinin 18 yaşından büyük olması, engelli ehliyetine sahip olması ve engellilik raporunda sürücü belgesi alabilir ifadesinin bulunması gerekmektedir. Eğer araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa, bu durum da raporda belirtilmelidir. Örneğin, otomatik viteste araç kullanılıyor veya otomatik vitesli araç kullanılamaz ibaresi kullanılmalıdır. Bu şartları yerine getiren %40 ve üzeri engelli vatandaşlara araç satışı gerçekleştirilmektedir.

– %90 ve Üzeri Engel Durumunda:
Engellilik oranı %90’ın üzerinde olanlar için araç satışı gerçekleştirilirken, aracın aile üyelerinin kullanacakları belirtilmelidir. Bu durumda 18 yaş sınırı bulunmamaktadır. Engelli raporunda ÖTV istisnası ve araç kullanabilir ibaresinin bulunması yeterli olmaktadır.

Engelliye araç satmanın şartları da açıklanmıştır. ÖTV muafiyeti ile alınan bir aracın satışında bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Örneğin, bu araçlar 5 yıl boyunca satılamamakta veya devletin istememesi durumunda satılamamaktadır. Bu nedenle, ödeme muafiyetli bir araç ikinci kez alınamamaktadır.

**2023 Engelli Raporu İle Hangi Araçlar Satın Alınabilir?**

2023 engelli raporu ile alınabilecek araçlar, 1 milyon 4.000 TL’ye kadar fiyatla satılan sıfır araçlardır. Maalesef, Türkiye’de satışa sunulan otomobil modelleri bu sınırlar içerisinde yer almamaktadır. Ancak öTV muafiyetinden yararlanarak sıfır araç almak isteyenlere aşağıdaki araçlar tavsiye edilebilir:

– Renault Clio 2023 model touch 1.0 T.Ce benzinli 422.000 TL
– Fiat Egea Cross Street 1.4 Fire 443.700 TL
– Peugeot yeni 208 Active Prime 1.2 Protech 429.173 TL fiyat ile engelli vatandaşlara satılmaktadır.

için İnanılmaz İndirimler!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.