EkonomiGenelTürkiye

Borsa haftayı düşüşle noktaladı.

**BIST 100 Endeksi Günlük Değer Kaybıyla Dolu Bir Seyir İzliyor**

Bankacılık ve holding endekslerinin değer kaybetmesiyle birlikte BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 156,77 puan azalırken, toplam işlem hacmi 132,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Gayrimenkul yatırım ortaklığı endeksi yüzde 2,34 ile en çok kazanan sektör olurken, iletişim endeksi ise yüzde 5,71 ile en çok kaybeden sektör oldu.

**ABD Otomobil Fabrikalarında İşçilerin Grev Kararı Küresel Piyasalarda Karışık Bir Seyre Yol Açtı**

ABD’de 3 otomobil fabrikasının işçilerinin birlikte greve gitme kararı, küresel pay piyasalarında karışık bir seyre neden oldu. Birleşik Otomobil İşçileri sendikası üyesi olan ve General Motors, Ford ve Stellantis’in fabrikalarında çalışan yaklaşık 13 bin işçi, sözleşmelerinin yenilenmesi için maaş artışı konusunda yöneticilerle görüşmeler yapmış, ancak olumsuz sonuç alınması üzerine grev kararı almıştır. Bu gelişme, otomobil işçilerinin grevinin uzaması durumunda ülke ekonomisini olumsuz etkileyebileceği endişelerine neden olmuştur.

**Faiz Kararları ve Ekonomik Veriler Haftanın Odak Noktası Olacak**

Haftaya, ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararlarının açıklanmasıyla başlanacak. Fed’in eylül toplantısında politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. Ayrıca yurt içinde konut fiyat endeksi ve tüketici güven endeksi, yurt dışında ise ABD’de inşaat izinleri ve konut başlangıçları, 2. el konut satışları, Avro Bölgesi, İngiltere ve Japonya’da enflasyon, ABD ve Avrupa’da imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gibi birçok veri açıklanacak.

**TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısı Öncesinde Faiz Beklentileri Değerlendiriliyor**

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde yapılan AA Finans beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 500 baz puan artırılarak yüzde 30’a çekileceğini tahmin etmektedir. Ankete göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,50 ile yüzde 31,00 arasında değişmektedir.

Borsa haftayı düşüşle noktaladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.