EkonomiGenelTürkiye

MEB’in ortaokul ve liselerdeki ‘ortak sınav’ detayları belirlendi

**Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği Hakkında Bilgi**

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

**Yönetmelik ile Eğitimdeki Yeni Değişiklikler**

Bülbül, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in talimatıyla ölçme ve değerlendirmeye ilişkin çatı bir yönetmelik hazırlandığını belirtti. Yönetmelikte okul öncesinden 12. sınıfa kadar sınıf içerisinde nasıl bir ölçme yapılacağı tanımlandığını söyledi. Yeni yönetmelikte “sınıf içi ölçme, okul sınavları”, “izleme araştırmaları”, “merkezi sınavlar” ve “ölçme değerlendirme merkezleri” olmak üzere dört temel esasın üzerine oturtulduğunu belirtti.

Bülbül, eğitimde en büyük sıkıntının sonuç odaklı ölçme sistemleri olduğunu vurgulayarak, yeni düzenlemeyle süreç odaklı ölçme sistemine geçiş yapmayı hedeflediklerini dile getirdi.

**Ortak Sınavlar ve Uygulama Detayları**

Ortaokul ve liselerdeki ortak sınavların ülke genelinde, il ve ilçe genelinde ve okul genelinde olmak üzere 3 aşamada yapılacağını belirten Bülbül, bu sınavların öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacağını söyledi.

Ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak ortak sınavlar zorluk ve kapsam açısından diğer yazılı sınavlar gibi olacak ve değerlendirme amacıyla kullanılacak. Eksik öğrenme görülen konu ve kazanımlar için ders içerisinde telafi değerlendirmeleri yapılması istenecek. Ancak ülke geneli ve il/ilçe geneli gerçekleştirilecek ortak sınavlarda öğrencilerin sıralanması ve okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacak. Bu sınavların asıl amacı eğitim müfredatının uygulanmasında birliği sağlamak ve öğrencilerin geçerli ve güvenilir ölçme araçları ile değerlendirilmesine olanak sağlamak olacak. Ülke, il veya ilçe genelinde yapılacak ortak sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayınlanmayacak ve okullar arası karşılaştırmalı veri çıkarılamayacak.

**Sınav Haftası Uygulaması ve Soru Formatı**

Bülbül, bu yıldan itibaren ortaokul ve liselerde sınav haftası uygulamasına geçileceğini belirterek, sınav tarihlerinin öğretim yılı başında okullar tarafından e-Okul üzerinden duyurulacağını ifade etti. Sınav haftasında derslerin devam edeceğini ve soruların açık uçlu veya kısa cevaplı şekilde oluşturulacağını söyledi. Çoktan seçmeli, doğru-yanlış ve eşleştirme gibi soruların bu sınavlarda kullanılmayacağını belirtti.

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavlarının yapılacağını da duyuran Bülbül, mazeret sınavlarının tarihlerinin milli eğitim müdürlüklerince ayrıca duyurulacağını ve e-Okul üzerinden ilan edileceğini ifade etti.

**Soru Dağılım Tablosu ve Dil Becerilerini Ölçen Sınavlar**

Bülbül, bir dönemde iki sınav yapılacağını ve bu sınavların konu soru dağılım tablosuna göre hazırlanacağını belirtti. Bu sayede öğrencilerin hangi konulardan soru sorulacağını önceden bileceğini ifade etti. Ayrıca Türkçe derslerinde yabancı dil derslerinde olduğu gibi dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçen uygulamalı sınavlar başlatılacağını bildirdi.

**Değerlendirme Süreci ve Geri Bildirim**

Yazılı sınavların 100 puan üzerinden değerlendirileceğini belirten Bülbül, yanlış cevapların doğru cevapları etkilemeyeceğini söyledi. Ayrıca kısa süreli sınavların öğrenciye geri bildirim sağlamak için yapıldığını ve not olarak yansımayacağını, çoktan

MEB'in ortaokul ve liselerdeki 'ortak sınav' detayları belirlendi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.