-MEB, İlkokullarda Sınav Sistemini Sonlandırdı ve Öğrenci Gelişim Dosyasıyla Değerlendirme Yapacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokullarda ölçme-değerlendirme çalışmalarını test sistemini sona erdirerek başlattığı “sınav değil, süreç odaklı” öğrenme yaklaşımıyla öğrenci gelişim dosyası üzerinden yapacak. Yeni süreçle birlikte “durum değerlendirmesi” kavramı, okullarda sıkça duyulan bir hale gelecek ve MEB tarafından hazırlanan ölçme araçları öğretmenlerin kullanımına sunulacak.
## İlkokullarda Yapılan Yenilikler
MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, ilkokullardaki ölçme değerlendirme uygulamalarındaki yeniliklere ilişkin açıklama yaptı. Bülbül, okullarda sonuç odaklı ölçme sisteminden süreç odaklı ölçme sistemine geçiş çalışmalarını içeren yeni düzenlemenin, anaokul ve ilkokul düzeyindeki öğrencilerin öğrenme süreçlerinin değerlendirilmesine yeni bir bakış açısı getireceğini belirtti. Bülbül ayrıca, öğretmenlerin ders etkinlikleri sırasında sürekli olarak ölçme faaliyeti yürüttüğünü ve öğrencilerin verilen yönergeleri anlayıp doğru adımlar attığı takdirde öğretmenin anında geri bildirimde bulunduğunu söyledi. Yeni yaklaşımla birlikte bu sürecin planlı bir şekilde yapılması ve öğrencinin ürünlerinin gelişim dosyasında tutulması hedefleniyor. Bu sayede ilkokul 4. sınıflarda yazılı sınav uygulaması kaldırıldı ve ilkokullarda tüm sınıf kademelerinde öğrenci gelişim dosyasına göre süreç odaklı bir ölçme sistemi benimsenecek. Okul öncesi ve ilkokul düzeyindeki öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimleri sürekli olarak takip edilecek. Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grup aktivitelerine katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme gibi ölçme araçlarıyla takip edilecek.
## Durum Değerlendirmesi Yaklaşımı
Bülbül, bu yeni yaklaşımla birlikte okullarda “durum değerlendirmesi” ifadesinin daha sık duyulacağını aktardı. Öğrencinin bulunduğu nokta ile geldiği nokta arasındaki gelişim seviyesini belirlemenin ölçmenin temel amacı olduğunu vurgulayan Bülbül, okulların öğretmenlerinin çok güzel çalışmalar yaptığını ancak değerlendirmenin sınava dayalı yapılması durumunda istenilen sonuçların alınamayabileceğini belirtti. Önemli olanın süreç içerisinde neler yapıldığı ve öğrencideki gelişimin ne düzeyde olduğunun belirlenmesi olduğunu ifade eden Bülbül, buna “durum değerlendirmesi” adını verdiklerini ve bunun daha anlamlı olduğunu belirtti.
## Türkçede 4 Beceriyi Ölçen Araçlar Geliyor
Bülbül, ilkokullarda özellikle Türkçenin doğru ve etkin kullanımıyla ilgili 4 beceriye yönelik özel ölçme araçları kullanılacağını açıkladı. Türkçe öğretimine önem vereceklerini belirten Bülbül, öğrencilerin düşünme becerisinin gelişmesi, düşündüklerini yazması ve muhakeme yeteneklerinin artırılmasının önemli olduğunu ifade etti. Yapılan çalışmalarla öğrencilerin yazma becerilerinin geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Bülbül, Bakanlık olarak “Yazılı Anlatım Becerilerinin Geliştirilmesi” çalışmasını başlattıklarını ve öğretmenlere yönelik hazırlanan ölçme araçlarını kullanıma sunacaklarını ve bu çalışmanın test çözmekten daha değerli olacağını söyledi. Ayrıca öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin yanı sıra dinleme ve konuşma becerilerinin de geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. İlkokulda da ortaokul ve liselerde olduğu gibi öğretmenlerin öğrencilerinin bu becerilerini geliştirmede önemli bir rol üstleneceğini ve Bakanlık olarak da bunu sürekli takip edeceklerini belirtti.
## Sürekli Soru Çözmek Değil, Okuduğunu Anlamak Önemli
Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, velilerin çocuklarının sınav başarısı için sürekli soru çözme ve deneme sınavına girmesi gerektiğini düşündüğünü ancak bunun sağlıklı bir yöntem olmadığını belirtti. Öğrencilere sınavlara hazırlık ve başarı için test çözdürmek yerine muhakeme ve akıl yürütme becerilerinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bülbül, eğer öğrenciler okuduklarını anlıyor ve verilenleri kullanarak sorunun çözümüne ulaşabiliyorsa sınavda başarılı olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Öğretmenlerin alışkanlıklarını kolayca bırakamayacağını ancak sonuç odaklı ölçmenin kendilerini rahatsız ettiğini bildiklerini söyleyen Bülbül, öğrencilerin ders kitaplarını takip etmeleri, derslere aktif katılım sağlamaları ve soruların cevaplarını seçmek yerine kendi düşüncelerini yazmalarının onların daha başarılı olmalarını sağlayacağını belirtti. MEB olarak süreç odaklı ölçme ve değerlendirmeye yönelik öğret