EkonomiGenelTürkiye

Maaş zammı hesaplamaları için yeni düzenlemeler yapıldı!

Ocak Ayında Memur ve Emekli Maaşlarına Yapılacak Zam Oranları Belli Oldu

Enflasyon Tahmini Yine Değişti!

Ekonominin en zor konularından biri olan enflasyon tahminleri, Türkiye’de sürekli değişiyor. Merkez Bankası yaklaşık bir ay önce yıl sonu enflasyon tahminini %58 olarak açıklamıştı. Ancak daha sonra orta Vadeli Program (OVP) duyuruldu ve buna göre 2023 yıl sonu enflasyon tahmini %65 oldu. Son olarak Merkez Bankası, piyasa katılımcılarıyla yeni bir beklenti anketi gerçekleştirdi ve yıl sonu enflasyon tahmini %67.22’ye yükseltildi. Tüm bu değişiklikler, emeklilerin ve memurların ocak ayında alacakları maaş zamlarını da etkiledi.

Memur Maaş Zam Oranı Ne Olacak?

Memur maaş zam hesaplamaları, Merkez Bankası’nın yeni açıklamasıyla birlikte yeniden yapıldı. Ocak ayında memur maaşlarına %15 oranında toplu sözleşme zamı yapılacak. Bu oran kesin olarak belirlendi ve buna ek olarak son 6 aylık enflasyon farkı hesaplanacak. Ancak enflasyon farkı hesaplaması, bazen kafa karıştırıcı olabiliyor.

Temmuz 2023’te memurlara %6 oranında toplu sözleşme zamı uygulanmıştı. Enflasyon farkı hesaplanırken, bu oranın çıkan enflasyondan çıkarılması gerekiyor. Yüzde 67.22 oranındaki enflasyon tahminiyle hesaplandığında, 6 aylık enflasyon farkı %49.67 olarak belirlenecek. Bu oran üzerinden %6 çıkarılınca, memurların ve memur emeklilerinin enflasyon farkı %43.67 olacak. Buna %15 toplu sözleşme zamı da eklenerek %58.67 oranına ulaşılacak. Bu rakam, memurların ve memur emeklilerinin ocak ayındaki zam oranını belirleyecek. Eğer enflasyon oranı %67.22’den farklı çıkarsa, hesaplama tekrar yapılacak.

SSK ve Bağkur Emeklileri Ne Kadar Zam Alacak?

SSK ve Bağkur emeklilerinin toplu sözleşme hakkı olmadığı için maaş zamları farklı bir şekilde hesaplanıyor. Bu emeklilerin maaş zamları, enflasyon farkına göre belirleniyor. Temmuz maaş zamları %19.77 olarak çıkmıştı fakat bu oran %25’e tamamlanmıştı. Ancak hesaplama yapılırken esas alınacak oran %19.77 olarak belirlendi. Eğer yıl sonu enflasyon oranı %67.22 olursa, Ocak 2024 maaş zammı %47.45 olacak.

Maaş zammı hesaplamaları için yeni düzenlemeler yapıldı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.