EkonomiGenelTürkiye

Torba Yasa İle Emeklilere Zam ve Ev Hanımlarına Emeklilik Müjdesi

TBMM’NİN YENİ DÖNEMİNDE NELER BEKLENİYOR?

TBMM’nin yasama faaliyetleri bir süreliğine tatil nedeniyle gerçekleştirilmedi. Ancak 1 Ekim tarihinde TBMM Genel Kurulu’nun yeni yasama dönemi başlayacak. TBMM’nin yeniden açılmasıyla birlikte gündeme yeni bir torba yasa gelecek. Hükümetin bu torba yasayı hazırlama konusunda yoğun bir şekilde çalıştığı biliniyor. İlgili bakanlıklar, çalışmalarını tamamlayarak torba yasada öncelikli olarak ekonomiye odaklanacak. Bu yeni torba yasada neler olacak?

YENİ TORBA YASADA NELER UYGULANACAK?

Resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, yeni torba yasada yer alması beklenen maddeler hakkında bazı tahminler yapılabilir. Ev hanımlarına emeklilik hakkı, evlilik kredisi, erken emeklilik, emeklilere ek zam gibi yasal düzenlemelerin torba yasaya dahil edilmesi bekleniyor. TBMM’nin yeni döneminin en önemli çalışma konusu bu torba yasanın kabul edilip yürürlüğe girmesi olacak. Komisyon aşamasının tamamlanmasının ardından torba yasanın onaylanması bekleniyor.

EVLİLİK KREDİSİ VE ERKEN EMEKLİLİK NASIL UYGULANACAK?

Evlilik kredisi ve erken emeklilik gibi konular da torba yasada yer alacak. Evlilik kredisi, evlenmek isteyen çiftlere devlet tarafından verilecek bir destek olarak düşünülebilir. Erken emeklilik ise bazı şartları sağlayan bireylere, belirlenen yaşın altında emeklilik imkanı sunacak bir düzenlemeyi ifade eder. Bu şartlara uygun kişilerin emeklilik süresi daha erken bir yaşta başlayacak.

EV HANIMLARINA EMELİLİK HAKKI NASIL VERİLECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim vaatleri arasında ev hanımlarına emeklilik hakkı tanınması da yer alıyordu. Buna göre, ev hanımlarının emeklilik sürecinde karşılaştığı engeller kaldırılıp, yasal düzenlemeler yapılacak. Ev hanımları, bir iş yerinde çalışmak zorunda kalmadan, isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödeyebilecekler. Bu primlerin üçte birini devlet karşılayacak. Belirlenen emeklilik prim şartını ve yaş koşullarını sağlayan ev hanımları emeklilik hakkına sahip olabilecekler. Ayrıca, çocuk sayısına göre emeklilik yaşının düşürülmesi gibi düzenlemeler de yapılabilir.

EMEKLİLERE YAPILACAK ARA ZAM GÜNDEMDE!

Emeklilere verilecek ara zam da gündemde bulunuyor. Gazeteci Faruk Erdem, bu konuyla ilgili olarak bir açıklama yaparak “3 farklı formül üzerinde duruluyor. Bunlar arasında oransal bir artış yapılması, sabit bir zam yapılması veya asgari ücretin yükseltilmesi yer alıyor. Bu konuların Ekim ayında torba yasa ile Meclis’e sunulması bekleniyor.” dedi.

BAĞKUR PRİM EŞİTLEMESİ YAPILACAK!

Bağkur’lu vatandaşlar tarafından merakla beklenen prim eşitlemesi de torba yasa içerisinde yer alacak. Bağkur sigortası kapsamında prim ödeyen kişiler, 9000 prim gününe ulaştıklarında emekli olabiliyorlar. Ancak yeni bir düzenleme ile Bağkur ve SSK arasında prim eşitlemesi yapılacak. SSK’da emeklilik için 7200 prim günü şartı uygulanırken, Bağkur için de 1800 günlük prim günü indirimi yapılacak. Böylece Bağkur’lu vatandaşlar da 7200 prim günü ile emekli olabilecekler. Bu konuyla ilgili yasal düzenleme Ekim ayı içerisinde torba yasa ile gerçekleştirilecek.

Torba Yasa İle Emeklilere Zam ve Ev Hanımlarına Emeklilik Müjdesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.