EkonomiGenelTürkiye

DARPHANE: 5, 25, 50 Kuruş ve Madeni 1 TL Paraları Sil Baştan Değiştiriyor! Demir 5 ve 10 Lira Ne Olacak?

**DARPHANE Kararı ile Değişen 5, 25, 50 Kuruş ve 1 TL Paraları… Demir 5 TL ve 10 TL Gelecek mi?**

Enflasyonun yükselmesiyle birlikte, madeni paraların değeri düşerken, madeni 5 TL ve 10 TL’lerin basımı artmıştı. Büyük şehirlerde dolmuş ücretlerinin 15 TL seviyesine çıkması ve TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucunda yeni bozuk para ihtiyacı oluşmuştu.

Pandemi döneminde, değerli madenlerin ve dolar kuru yükselişinin etkisiyle TL, madeni paraların değer kaybı nedeniyle hurdalarının üzerindeki değerini aşmıştı. Bazı hurdacılar, madeni paraları daha yüksek bir fiyatla satın alarak toplamaya başlamıştı.

**Cebinde 5 Kuruş, 25 Kuruş, 50 Kuruş ve 1 TL Maddi Parası Bulunanlara Müjde! Değişiklik Tamamen Yapıldı…**

Değer kaybı ve madeni paraların hurdalarının daha değerli hale gelmesi üzerine Merkez Bankası yeni bir karar alarak tamamen değişikliğe gitti. Madeni paraların kalınlığı ve boyutları değiştirildi. Bu değişiklikle birlikte, bozuk paranın basım maliyeti düşerken, hurdasının daha değerli hale gelmesi engellendi. Ancak bu karar, bozuk paraları olan kişilerin otomatik sistemlerde sorun yaşamasına neden oldu.

Paraların ağırlığındaki değişiklik nedeniyle, otomatik sistemler paraları tanıyamaz hale gelirken, bazı otomatiklerde atılan 1 TL’ler 50 kuruş olarak algılanmaya başlandı. Bu sorunun önemli bir problem haline gelmesi üzerine otomatiklerin yeni paralara göre ayarlanacağı ancak buna karşılık eski paraları olanların sorun yaşayabileceği belirtildi.

**Yeni Madeni 5 TL Ne Zaman Çıkacak? Demir 10 TL, 20 TL Olacak mı?**

Ekonomistler, TL’nin değer kaybı nedeniyle acilen yeni paraların basılması gerektiğini savunurken, 500 TL ve 1000 TL kağıt banknotlar ile yeni demir 5 TL ve madeni 10 TL, 20 TL’lik paraların basımıyla ilgili kulislere dair haberler gelmeye başladı. Ekonomistler, bu paraların basımının artık zorunlu olduğunu, hükümetin enflasyon raporunda dahi 2023 ve 2024 için yükseliş tahmini yapıldığını ifade ederken, yeni ekonomi yönetiminin konuyla ilgili araştırma yaptığı belirtiliyor.

Bozuk paraların yeterli olup olmadığı konusunda ne düşünüyorsunuz? Yeni madeni ve kağıt banknot paralarının basılması gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Sitemize yorum bölümünden görüşlerinizi bekliyoruz…

DARPHANE: 5, 25, 50 Kuruş ve Madeni 1 TL Paraları Sil Baştan Değiştiriyor! Demir 5 ve 10 Lira Ne Olacak?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.