EkonomiGenelTürkiye

MEB’in ‘devamsızlık ve sınıf tekrarı’ riskine karşı tedbirleri

**MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu’dan Lise Yönetmeliği Açıklaması**

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, lise kademesinde devam-devamsızlık ve sınıf geçme koşullarının düzenlendiği yönetmelik değişiklikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Topçu, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, eğitimin niteliğini artırmak ve öğrencilerin başarıya ulaşmasını sağlamak amacıyla mevzuat düzenlemeleri yaptıklarını belirtti.

Sınıf Geçme Düzenlemeleri

Topçu, yeni yayımlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde sınıf geçme düzenlemelerine ilişkin değişiklik yapıldığını ifade etti. Öğrencilerin istenen hedeflere ulaşabilmesi için sınıf geçme düzenlemelerini yeniden ele aldıklarını vurgulayan Topçu, yeni düzenlemeler hakkında şu bilgileri verdi:

– Eskiden öğrenciler, ortalamalarını 50 tuttukları takdirde birden fazla dersten de sınıf geçebiliyorlardı. Ancak bu durum, öğrencilerin bazı temel derslerden yeterlilik kazanmadan bir üst sınıfa geçmelerine yol açıyordu. Yeni düzenlemeyle öğrencilerin yine sene sonu ortalamaları 50 olacak, ancak en fazla bir zayıf dersle birlikte doğrudan sınıf geçebilecekler.

– Önceki uygulamada öğrenciler, yıl sonu ortalamasına bakılmaksızın en fazla 3 dersten sorumlu olarak sınıf geçebiliyorlardı. Yeni düzenlemeyle ise öğrenciler, yıl sonu ortalamasının 50 olması şartıyla en fazla 3 dersten sorumlu olarak sınıf geçebilecekler. Eğer öğrencinin 4 dersten zayıfı varsa, o zaman sınıf tekrarı yapması gerekecektir.

– Bu düzenleme kademeli olarak uygulanacak ve sadece bu yıl 9. sınıflarda geçerli olacaktır. Bu yıl 10, 11 ve 12. sınıflar ise bir önceki yönetmeliğe göre mezun olacaklardır.

Devamsızlık Düzenlemeleri

Eğitimin niteliğini artırmak ve öğrencilerin devamlılığını sağlamak adına devamsızlıkla ilgili kısımlarda da düzenlemeler yaptıklarını belirten Topçu, mevcut mevzuatta özürsüz devamsızlık hakkının toplamda 30 gün olduğunu, bu durumun devam ettiğini ifade etti. Ancak özürsüz devamsızlığa yönelik olarak öğrencilerin her bir özürsüz devamsızlık günü için bir saat ek sosyal sorumluluk görevi yapması şartını getirdiklerini söyledi.

Önleme, Müdahale ve Yönlendirme Komisyonları

Topçu, yönetmelikte liselerde önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu kurma zorunluluğu getirdiklerini belirterek, bu komisyonların amaçlarını ve çalışmalarını şu şekilde açıkladı:

– Komisyonlar, bu eğitim-öğretim yılıyla birlikte okullarda ilk defa zorunlu olarak kurulacaklardır. Komisyonların oluşturulma amacı, sınıf geçmenin zorlaştırılmasına bağlı olarak öğrencilere doğru rehberlik yapmak ve zamanında müdahale edebilmektir.

– Komisyonlar, her bir yazılı sınav sonrasında öğrencilerin öğrenme kayıplarını analiz edecek, raporlar hazırlayarak idareyi bilgilendirecektir. Gerekli durumlarda müdahaleler yapılacak ve veliler bilgilendirilecektir. Ayrıca, devamsızlık ve sınıf tekrarına düşme riski taşıyan öğrencilere yönelik de tedbirler alınacak ve veli-öğrenci-yönetim üçlemesi içinde hareket edilecektir.

Önlemlerin Alınması

Öğrencilerdeki sosyal riskler tespit edildiği takdirde alınacak önlemlerin ne olacağına ilişkin soruya yanıt veren Topçu, durumun yereldeki gözlemcisi ve takipçisinin ilgili komisyon olduğunu belirtti. Durumun gereğine uygun şekilde idarenin tedbirleri alacağını ifade etti.

Af Beklentisi ve Açık Lise

Son olarak, Topçu, son birkaç yıldır öğrenciler arasında yükseköğretime hazırlık süreciyle ilgili her yıl yayınlanan aflara dair bir beklentinin oluştuğunu dile getirdi. Bununla birlikte, Bakanlığın öğrenciyi bütüncül bir eğitim sistemi içerisinde yetiştirme amacına uygun olmadığını vurguladı. Bu nedenle, öğrencilerin bu sene af beklentisi içinde olmaması gerektiğini belirtti. Öğrencilerin okul ortamında, öğretmenlerin gözetimi ve denetiminde bulunmalarının önemli olduğunu ifade ederek, eğitimin bütüncüllüğü açısından bazı dersleri dışarıda tutmanın sakıncalı olduğunu söyledi.

MEB'in 'devamsızlık ve sınıf tekrarı' riskine karşı tedbirleri

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.