**TÜRKİYE VE ABD ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLERE YATIRIM FIRSATI**
*Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini gerçekleştirmeye ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye kararlı olduklarını ifade etti.*
**Türkiye-ABD İş Konseyi’nin Girişimiyle Türkiye Yatırım Konferansı Düzenlendi**
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) liderliğinde, Goldman Sachs’in ev sahipliğinde 13. Türkiye Yatırım Konferansı düzenlendi. Bu konferansa Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, DEİK Başkanı Nail Olpak, TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ABD ve Türkiye’den iş dünyası temsilcileri ile portföy yatırımcıları katıldı.
**Dijital ve Yeşil Ekonomi, Yeni Dönemin Önemli Parametreleri**
Konferansta konuşan Ticaret Bakanı Bolat, dünyanın yeni bir sanayi çağına girdiğini ve yeşil ve dijital ekonominin yeni ekonomik kalkınmanın iki önemli parametresi haline geldiğini belirtti. Bu durumun şirketleri ve ülkeleri önceliklerini yeniden değerlendirmeye ve sürdürülebilirlik için yenilikçi araçlar tasarlamaya zorladığını söyledi. Aynı zamanda pandemi sonrası jeopolitik çalkantılar ve kritik sektörlerdeki arz krizleri geleneksel üretim ve dağıtım stratejilerini de değiştirdi. Bu nedenle global doğrudan yabancı yatırımların düşüşte olduğunu ve yatırım çekme rekabetinin arttığını aktardı.
**ABD İle Ticari İlişkiler ve 100 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmi Hedefi**
Ticaret Bakanı Bolat, küresel zorlukların ülkelerin uyumlu eylemlere yönlendirdiğini vurgulayarak, ABD ve Türkiye’nin bu zorluklara karşı daha yakın olması ve daha fazla işbirliği yapması gerektiğini belirtti. Bolat, Türkiye’nin ABD ile arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini gerçekleştirmek ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için kararlı olduklarının altını çizdi. Ayrıca Ticaret Bakanı Bolat, hükümet olarak ABD ile ticari ilişkilerin ilerlemesi için harekete geçmeye ve inisiyatif almaya hazır olduklarını vurguladı.
**Türkiye’nin Güçlü Ekonomisi ve Yatırım Fırsatları**
Ticaret Bakanı Bolat, son dönemdeki verilerin Türkiye ekonomisinin gücünü ve ülke ekonomisine olan güveni yansıttığını belirtti. Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) 2022’de 906 milyar dolarla son 8 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ve bu yıl 1 trilyon doları aşmayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin ihracatının geçen yıl 254 milyar doları aştığını ve ihracatın Türkiye’nin ekonomik büyümesinin ana itici güçlerinden biri olduğunu belirtti. Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımın da sürekli arttığına ve imalat sanayinin GSYH içindeki payının son 10 yılda yüzde 22’ye yükseldiğine dikkat çekti. Ayrıca Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payının da son 20 yılda 3 katına çıktığını aktardı.
**OVP ve Potansiyel Yatırımcılara Türkiye’nin Daveti**
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’ın (OVP) enflasyonu düşürmek, mali disipline ve ihracatı artırmak gibi temel odak noktalarını içerdiğini belirten Bolat, OVP’nin potansiyel yatırımcılara Türkiye’ye açık bir davet niteliğinde olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye’nin yatırım ortamının rekabetçi ve iş dostu