EkonomiGenelTürkiye

Dolar, Selçuk Geçer tarafından değerlendirildi: 20 TL’ye çıkacak!

Selçuk Geçer, Doların 20 TL Olacağını Açıkladı

Selçuk Geçer, Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde yaptığı önemli açıklamalarla dolar kurundaki dalgalanmaya dikkat çekti. Eylül ayı faiz kararlarını yorumlayan Geçer, dolar beklentisini açıklarken, doların yükseleceği veya düşeceği senaryolarını değerlendirdi.

Merkez Bankası Faiz Kararı Dolar Kurunu Nasıl Etkiler, Dolar Kur Yükselir Mi, Düşer Mi?

Selçuk Geçer, “Faiz 500 artacak, dolar 20 TL olacak” başlıklı YouTube videosunda dolar kuruna ilişkin tahminlerini paylaştı. Geçer’e göre, artık Merkez Bankası’nın faizi ne kadar artıracağı konuşulmuyor, ne kadar artıracağı konuşuluyor. Birçok kişi, Merkez Bankası’nın rekor faiz artışı yapmasıyla dolar kurunun düşeceğini bekliyor. Ancak, hatta Merkez Bankası faizi 1000 puan artırsa bile doların tekrar yükseleceği bir senaryo olabilir.

Enflasyon düşmeden dolar kurunun düşmesi mümkün değil. Şu anda mevcut verilere bakıldığında enflasyonda bir düşüş görünmüyor. En iyi ihtimalle enflasyonun yüzde 70 seviyesinde kapatacağını düşünüyoruz. Ancak bu resmi rakamların üzerinde bir gerçeklik olduğu anlamına geliyor. Enflasyon düşmeden dolar kurunun düşmesi mümkün değil.

Dolar kurunun hala 27 TL seviyesinin üzerinde olduğunu görüyoruz. Büyük bir sert hareket beklemiyorum. Merkez Bankası 500 baz puan faiz artırırsa, 600-700 baz puan faiz artırırsa ne olur? Dolar kurunda büyük bir hareket beklenmez. Merkez Bankası, faizi enflasyonun üzerine çıkarmadığı sürece büyük bir dolar hareketini beklemiyoruz.

Yabancılar, Merkez Bankası’ndan faiz artışı beklentisini yükseltti. 500 baz puan faiz artışında faiz yüzde 30’lara gelirse, dolar kurunun 28-29 TL seviyesine gelebileceği öngörülüyor. 250 baz puan faiz artışıyla hızla 30 TL seviyesine çıkabilir. 1000 baz puan faiz artışı olduğunda ise geçen ayki gibi 26 TL seviyesine çıkabilir ve daha sonra tekrar 27 TL seviyesine yükselir.

Bunlar olursa şaşırır mıyım? Hayır, şaşırmam. Çünkü dövizi baskılamak gibi bir düşüncenin olmadığına inanıyorum. Hatta doları biraz daha yukarıya çıkarmayı düşünüyorlar, diye düşünüyorum. Hangisini yapacaklarını göreceğiz. Dövizi serbest bırakmayı düşünüyorlar. Dövizin 36 TL seviyesine çıkartılması hedefleniyor. Eğer 2024 yılında bu seviyeleri görürsek, ters bir durum olmazsa kurun 50 TL olacağını tahmin ediyorum. Stabil bir yükseliş için bu yılın 35-40 TL seviyesinde kapatılması gerekiyor. Bugün için doların olması gereken gerçek değeri zaten 42 TL’dir.

Görüldüğü gibi artık 500 baz puanların bir karşılığı kalmadı, yüksek faiz artışı olarak değerlendirilebilir. Faizi sabit tutsalar bile, dolar hemen 35 TL olur. Dolara olması gereken yere götürmek aslında doğru bir politikadır.

Peki, 2000 baz puanlık bir artış gerçekleşebilir mi? Bu, dövizi baskılamak demektir ve ekonomik kırılganlıkları ve yabancı kaçışını hızlandırır. Ne zaman işleri yoluna koyarsak, her şey yerli yerine oturur, enflasyonu düşürür, faizi düşürür, o zaman dolar da düşer. Tüm fiyatlar düşer, diyerek yeni tahminlerini duyurdu.

NOT: Burada yer alan bilgiler, ekonomist Selçuk Geçer’in açıklamalarından derlenmiştir ve sitemiz tarafından yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Dolar, Selçuk Geçer tarafından değerlendirildi: 20 TL'ye çıkacak!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.