EkonomiGenelTürkiye

Merkez Bankalarının Açıklamalarıyla Piyasalar Olumlu Eğilim Gösteriyor.

**Merkez Bankalarının Para Politikası Kararları Sinyalleri ile Faizlerin Yüksek Seviyelerde Tutulacağı Beklentisi Arttı**

ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) ardından bugün de Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika faizinde değişikliğe gitmeyerek sabit bıraktı. Fed’in politika faizini sabit tutmasıyla birlikte yılın geri kalanında faiz artışı yapabileceği sinyali verdiğini belirten analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonun hedefe yaklaşması için daha fazla yol katetmesi gerektiğini ifade etti.

Fed’in ekonomiye dair projeksiyonlarını içeren “dot plot” grafiğinde, federal fon oranına ilişkin tahminlerin bu yıl sonu için yüzde 5,6 olarak korundu ve geri kalan dönem için faiz artışı sinyali verildi. James Bullard gibi “şahin” söylemleriyle tanınan eski St. Louis Fed Başkanı, enflasyonun yeniden hızlanma riskine karşı faizlerin daha da artırılması ve bu seviyede bir süre sabit tutulması gerektiğini vurguladı.

ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının 201 bin’e düşmesi, iş gücü piyasasının sağlamlığını koruduğunu gösterdi. Bu gelişmeler üzerine ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil faizi Ekim 2007’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 4,51’e çıktı. Aynı şekilde 2 yıllık tahvil faizi de Temmuz 2006’dan bu yana en yüksek seviyesini test ederek yüzde 5,2’yi aştı.

Öte yandan, ABD merkezli ağ teknolojileri şirketi Cisco, siber güvenlik yazılım şirketi Splunk’u satın alacağını açıklamasıyla birlikte hisse değer kaybetti. Bu haberin ardından Splunk’un hisseleri yaklaşık yüzde 21 oranında yükseldi. Rupert Murdoch’un, Fox ve News Corporation şirketlerindeki yöneticilik görevlerinden ayrılacağını bildirmesi sonucunda ise Fox’un hisseleri yüzde 3, News Corporation’ın hisseleri ise yüzde 1,3 oranında değer kazandı.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,66, Nasdaq endeksi yüzde 1,82 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,08 değer kaybetti. ABD’de endeks vadeli kontratları ise yeni güne pozitif bir seyirle başladı. Avrupa borsalarında ise dün negatif bir seyir izlendi ve bugün yatırımcılar bölge genelinde açıklanacak öncü PMI verilerini takip ediyor.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) politika faizini yüzde 5,25 seviyesinde sabit tutması kararı açıklandı. Karara ilişkin yapılan açıklamada, dört üyenin faiz oranının 25 baz puan artırılarak yüzde 5,5’e yükseltilmesi yönünde oy kullandığı belirtildi. BoE Başkanı Andrew Bailey ise enflasyonun daha da azalmasını beklediklerini ve faiz oranlarını yeterli düzeyde ve uzun süreli tutmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Diğer merkez bankalarının para politikası kararları da yatırımcıların odağında bulunuyor. İsviçre Merkez Bankası (SNB) art arda 5 faiz artırımından sonra politika faizini yüzde 1,75’te sabit tutarken, İsveç Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4’e çıkardığını duyurdu. Norveç Merkez Bankası ise politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,25’e çıkard

Merkez Bankalarının Açıklamalarıyla Piyasalar Olumlu Eğilim Gösteriyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.