EkonomiGenelTürkiye

Asgari Ücrete Zam: Masada İki Rakam!

Asgari Ücrete Yapılacak Zam Ne Zaman Açıklanacak?

Asgari ücrete yapılacak zam, Ocak 2024 için büyük bir merak konusu haline geldi. Yapılacak olan zammın sadece asgari ücretlileri değil, neredeyse tüm vatandaşları ilgilendirdiği için, ne kadar artış olacağı konusu da oldukça önemlidir. Bu konuda yeni gelişmeler yaşanırken, zam hesapları da yapılmaktadır.

Asgari Ücret Zammı Kimleri Etkileyecek?

Asgari ücret, etki alanı açısından en geniş ücret grubunda yer almaktadır. Milyonlarca asgari ücretli çalışan ve aileleri bu durumdan etkilenmektedir. Ayrıca asgari ücret ödeyecek işverenler de bu tutarın ne kadar olacağını merakla beklemektedirler. Aynı zamanda tüm çalışanların maaşları, asgari ücret kadar kısmının gelir vergisinden muaf olduğu için herkesi ilgilendiren bir konudur. Ayrıca SGK borçlanma tutarları da asgari ücrete göre değişmektedir.

Asgari Ücret Zam Hesabı Başladı!

Asgari ücret için zam hesaplamaları başlamıştır. Bu ücrete yapılacak zamın, enflasyon oranlarına bağlı olarak belirleneceği iddia edilse de, durum aslında öyle değildir. Asgari ücret, Aralık ayının enflasyon rakamları açıklanmadan belirlendiği için tam bir enflasyon hesaplaması yapılamamaktadır. Yine de, referans olarak enflasyon rakamları kullanılacaktır.

Bu yıl asgari ücret zammının belirlenme süreci oldukça zorlu olacaktır. Ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadele ederken, asgari ücrette büyük bir artışa onay vermek istememektedir. Çünkü asgari ücretin yükselmesiyle birlikte, maliyetleri artan işverenler, bu maliyet artışını ürün fiyatlarına yansıtacak ve böylece ekstra bir enflasyon oluşacaktır. Bu nedenle, asgari ücret artışının az da olsa sınırlı kalması beklenmektedir.

İki Rakam Masaya Gelecek!

Asgari ücret konusunda pazarlık masasında iki rakamın yer alması konuşulmaktadır. İlk olarak, 2024 yılındaki enflasyon oranının %33 olduğu ve buna %7 oranında refah payının ekleneceği ve sonuç olarak %40 oranında bir zam yapılması üzerinde durulmaktadır. Bu hesaplara göre, asgari ücret 11.402 TL’den 15.962 TL’ye yükselecektir.

İkinci seçenek ise, 2023 yılında beklenen %70 oranındaki enflasyonun referans alınarak Temmuz ayında yapılan zam miktarından bu oranın düşülmesi ve refah payının eklenmesiyle %50 zam yapılmasıdır. Bu durumda, yeni asgari ücret 17.103 TL olacaktır.

Bununla birlikte, 2024 yılı içerisinde asgari ücrete ara zam yapılması mümkün olmayacaktır.

Asgari Ücrete Zam: Masada İki Rakam!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.