EkonomiGenelTürkiye

Ekonomik Zorluklar: Vatandaşın Cebi Yanacak! MTV, Emlak Vergisi, Trafik Cezası ve Pasaport Harcında Yüzde 55 Zam Geliyor!

Daha Fazla Vergi Ödenecek!

Vatandaşlar Arasında Artan Vergi Yükü

Türkiye’de vatandaşlar oldukça zorlu bir süreçten geçiyorlar. Yüksek enflasyon ile düşen alım gücü her geçen gün vatandaşın sırtına daha da fazla yük bindiriyor. Enflasyon ile mücadele edildiği söylense de henüz bunun enflasyon rakamlarına yansıyan bir neticesi bulunmuyor. Hayat pahalılığı can yakmaya devam ederken bu olumsuz görüntünün 2024’te daha da artacağına dair yeni bir değerlendirme geldi.

Vergi Artışları ve Ek Yükler

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, vergi artışlarına yönelik önemli bir değerlendirmede bulunarak, “Orta Vadeli Program’a göre önümüzdeki 4 yıl boyunca toplanması hedeflenen vergi geliri 32,5 trilyon lira olarak belirlendi. Hedeflenen bütçe açığı ise bu dönemde 7,9 trilyon lira olacak. Ödenmesi hedeflenen faiz gideri ise 6 trilyon lira. Bu da bizlerin daha fazla vergi ödemesi demek.” dedi.

Yeni Vergi Artışları Yolda

Yeni vergi artışları olabileceğini belirten Dr. Ozan Bingöl, “Yeni vergiler ve vergi artışları görebileceğiz. Çünkü OVP’ye göre bu yıl sonunda bütçe açığı 1,6 trilyon lira olacak. Bu kadar büyük açık vergi artışlarına işaret ediyor. Emekli maaşlarına zam yapılacağı söyleniyor ama bu zammın bütçede karşılığı var mı buna bakılması gerekiyor. 2024 bütçesi ortada yok, neye göre söz veriyorsunuz. Bu bütçe hakkının ve TBMM’nin yok sayılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Akaryakıtta Yeni Vergi Artışı mı Olacak?

Akaryakıtta vergi artışlarına dikkat çeken Dr. Ozan Bingöl, “Akaryakıtta son 2 yılda yüzde 700 vergi artışı yapıldı. Akaryakıt vergi olup Hazine’nin kasasına aktı. Bu yıl akaryakıttaki ÖTV’den 75 milyar 921 milyon lira tahsil edildi. Önümüzdeki günlerde de yeni artışlar olabilir. KDV de eklendiğinde 2023’te akaryakıtta ödediğimiz toplam vergi 110 milyar lirayı aştı.” şeklinde konuştu.

Vergiler, Harçlar ve Cezalara Yüzde 55 Zam Geliyor!

Yeniden değerleme oranına dikkat çeken Dr. Ozan Bingöl, “Eylül ve Ekim aylarında enflasyonun 0 olduğunu varsaysak dahi 2023 yılı Yeniden Değerleme Oranı yüzde 55’in üzerinde olacak. Bu da en iyimser değerlendirme ile 2024 yılında vergi, harç ve cezalara en az yüzde 55 zam gelecek demek. Bu da 2023 enflasyonunu 2024 yılına sürüklemek olacak. Yani enflasyon düşmeyecek. 2022’de üç yıl ve üzeri pasaport harcı 1.478 TL’ydi. 2023’te bu tutar 4.943 TL oldu ve 2024’te de en iyimser tahminle 7.645 TL olacak. Bu tüm vergilerde, cezalarda ve harçlarda uygulanacak.” dedi.

Ekonomik Zorluklar: Vatandaşın Cebi Yanacak! MTV, Emlak Vergisi, Trafik Cezası ve Pasaport Harcında Yüzde 55 Zam Geliyor!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.