EkonomiGenelTürkiye

12,5 Yıl Çalışana Erken Emeklilik Hakkı: SGK Sürprizi!

Emeklilik Sistemi Değişiyor: Anne Olma ve Çocuk Sayısı Faktörleri ile Esneklik Sağlanacak

Ülkemizde emeklilik sistemi için önemli bir değişiklik haberi duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, emeklilik düzenlemesinde anne olma ve çocuk sayısı faktörleri üzerinde esneklik sağlanacak. Bu önemli düzenlemenin detayları aşağıda açıklanmaktadır.

3600-4500 Gün İle Emeklilik Formülü

İsteğe bağlı sigorta Bağ-Kur kapsamında yer almaktadır. Ancak reform sistemi içinde Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesi de yer alacağı için burada 5400 gün yerine 4500 gün ya da 3600 gün ile emeklilik de mümkün olabilecektir.

Yılda 13 Bin TL Kazanç

Ev kadınları, 15 yıl yerine 12,5 yıl ya da 10 yıl prim ödeyerek emekli olabileceklerdir. Daha önce sigortası olan ev kadınları için ise bu süre daha da kısaltılabilecektir. Ödenecek prim miktarı ile ilgili olarak yılda yaklaşık 13 bin liraya kadar devlet katkısı sağlanacaktır.

Asgari ücret: 10.008 TL

Bir aylık prim: 10.008 X % 32 = 3.202,56 TL

Devlet katkısı: 1.067,52 TL

Ödenecek tutar: 2.135,04 TL

Yıllık katkı: 12.810,24 TL

Anne Olma ve Çocuk Sayısına Göre Emeklilik Yaşı Geri Çekilecektir

Ev hanımlarına sunulan bu desteklere ek olarak, anne olma durumu söz konusu ise erken emeklilik fırsatı doğacaktır. Bu durumda çocuk sayısının emeklilik yaşına etkisi göz önünde bulundurulacaktır.

Emeklilik İçin Yaş Sınırı Ne Olacak?

Anne olan kadınlara emeklilik sistemi içinde 2’li pozitif ayrımcılık yapılacaktır. Bu kapsamda, hem prim miktarları düşecektir hem de emeklilik yaşı geri çekilecektir.

Sistem Nasıl İşleyecek?

Örneğin, yılda 90 gün ek prim ödeyen bir sigortalı anne 4 yıl çalışmasına rağmen 5 yıl çalışmış gibi kabul edilecektir. Bu durum ise daha önce emekli olma imkanı sunacaktır. Eklenen süre kadar yapılan yaş indirimi sayesinde anneler erken emekli olma fırsatı elde edecektir.

12,5 Yıl Çalışana Erken Emeklilik Hakkı: SGK Sürprizi!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.