EkonomiGenelTürkiye

olacak?

**YENİ HABERLER AKARYAKIT FİYATLARINI NASIL ETKİLEYECEK?**

**Petrol Piyasasındaki Güncel Durum**

ABD ham petrol fiyatlarının artmasının beklenmesi, hedge fonlarının tercihlerini değiştirmelerine neden oldu. Son üç ayda petrol fiyatları yükseldi ve fonlar daha iyimser hale geldi. ABD ve Çin’deki ekonomik iyileşme sinyalleri ve Suudi Arabistan ile Rusya’nın arz kesintileri, fiyatları destekledi. Ayrıca, brent petrolün 100 doları aşacağını tahmin eden kurumlar da artıyor. Örneğin, Goldman Sachs, brent petrolün 12 ay içinde 100 doları geçeceğini öngörmüştü.

**Benzin İçin İndirim Müjdesi**

Benzin fiyatlarında yarından itibaren geçerli olmak üzere indirim bekleniyor. Başlangıçta beklenti 1,15 TL indirimdir. Ancak sektör temsilcileri, indirimin 1,94 TL olacağını bildirdi.

**Akaryakıt Fiyatları**

Merak edilen soru ise, bugünkü benzin ve motorin fiyatları ne kadar? İşte 26 Eylül 2023 tarihine ait güncel il bazında akaryakıt fiyatları:

**Motorin Fiyatları**

– İstanbul Avrupa motorin fiyatı: 40,08 TL
– İstanbul Anadolu motorin fiyatı: 40,02 TL
– Ankara motorin fiyatı: 40,63 TL
– İzmir motorin fiyatı: 40,80 TL

**Benzin İndirimi Söz Konusu**

– İstanbul Avrupa benzin fiyatı: 38,60 TL
– İstanbul Anadolu benzin fiyatı: 38,55 TL
– Ankara benzin fiyatı: 39,19 TL
– İzmir benzin fiyatı: 39,29 TL

**Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?**

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirleniyor. Bu şekilde gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı hesaplanıyor.

Bu bilgiler çerçevesinde, akaryakıt fiyatlarının değişkenlik gösterdiği ve petrol piyasasındaki gelişmelerin fiyatları etkilediği görülüyor. Yatırımcılar ve tüketiciler, bu gelişmeleri takip ederek akaryakıt fiyatlarının geleceği hakkında bilgi sahibi olabilirler.

olacak?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.