EkonomiGenelTürkiye

Piyasalar ABD kaynaklı endişelerle negatif açılış yaptı.

**ABD Merkez Bankası’nın “şahin” yönlendirmeleri ve potansiyel hükümet kapanması endişesi küresel piyasalarda negatif bir seyir başlattı**

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz artışı beklentilerinin artmasıyla birlikte, faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde kalabileceğine dair sinyal vermeye devam ediyor. Fed yetkililerinin “şahin” söylemleriyle birlikte, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ekonominin güçlü olduğunu ve faizlerin bir süre daha yüksek tutulması gerektiğini belirtti. Kashkari ayrıca, bu yıl bir faiz artışına daha ihtiyaç duyulduğunu düşünen Fed üyelerinden biri olduğunu ifade etti. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise faiz oranlarının piyasaların beklediğinden daha uzun süre yüksek kalabileceğini söyledi.

Bu gelişmelerin yanı sıra, Moody’s gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, ABD federal hükümetinin kapanma riskine dikkat çekmektedir. Eylül sonuna kadar kamu kurumlarını finanse edecek bir tasarının onaylanmaması halinde, kısmi bir kapanma yaşanabileceği ve bu durumun ülkenin kredi değerlendirmesini olumsuz etkileyebileceği belirtilmektedir. Uzun süreli bir kapanmanın ise hem ABD ekonomisi hem de finansal piyasalar için yıkıcı olabileceği ifade edilmektedir.

Bu gelişmelerin etkisiyle, 10 yıllık ABD hazine tahvil getirileri son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, dolar endeksi de 30 Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

**ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Deutsche Bank’ın cezaya çarptırılmasına karar verdi**

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Deutsche Bank’ın yanlış beyanlarda bulunması ve kara para aklamayı önlemeye yönelik politikalar geliştirememesi suçlamalarıyla karşı karşıya olduğunu duyurdu. Deutsche Bank, varlık yönetim şirketi DWS’nin çevresel, sosyal ve yönetişim yatırımlarıyla ilgili suçlamalar nedeniyle 25 milyon dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti.

**Avrupa borsaları negatif bir seyir izledi**

Avrupa borsaları da ABD Merkez Bankası ve potansiyel hükümet kapanması endişelerine paralel olarak negatif bir seyir izledi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun gerilemeye devam ettiğini ve yüksek seviyelerde kalmasının beklendiğini söyledi. ECB’nin faiz kararının, ekonomik ve finansal verilere dayalı olarak alınacağı vurgulandı.

Bu arada, İngiltere’de FTSE 100 endeksi, Fransa’da CAC 40 endeksi, İtalya’da MIB 30 endeksi ve Almanya’da DAX 40 endeksi değer kaybetti. Avrupa vadeli endeksleri de negatif bir seyir izledi.

**Asya piyasalarında da negatif bir seyir görüldü**

Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande’nin ödemelerini düzenlemek üzere yeni borç tahvili çıkarmasına izin verilmemesi ve iştiraki olan Hengda şirketinin tahvil ödemelerini gerçekleştirememesi sonucunda, şirketin hisse fiyatı yaklaşık yüzde 25 değer kaybetti. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda ise enflasyonun uzun süre yüzde 2’nin üzerinde seyrettiği durumun Japonya’nın hedefine istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşmasını garanti etmediğini belirtti.

Asya piyasalarında, Japonya’da Nikkei 225 endeksi, Güney Kore’de Kospi endeksi, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi değer kaybetti.

**Borsa İstanbul’da alıcılı bir seyir görüldü**

Borsa İstanbul’da, S&P’nin Türkiye değerlendirme raporundaki beklentilerin yönü yakından takip edilirken, BIST 100 endeksi yüzde 3,30 değer kazancıyla günü tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunun kaldırıldığını açıkladı. Ayrıca, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcıların birikimlerinin belirli şartları sağlamaları durumunda kısmi olarak ödenmesine izin verildiğini duyurdu.

Dolar/TL ise bankalararası piyasada 27,2150 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler,

Piyasalar ABD kaynaklı endişelerle negatif açılış yaptı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.