EkonomiGenelTürkiye

“Otomobil Fiyatlarında Eski Normale Dönüş Sinyali: Oto Galericiler Sinek Avlıyor, Araç Fiyatları Düşüyor”

**Otomobil Fiyatlarında İlk Eski Normale Dönüş Sinyali! Oto Galericiler Sinek Avlıyor, Araç Fiyatları Düşüyor**

**Araç Fiyatlarında Yaşanan Olumsuzluklar**

Okulların açılması ve kredi faiz oranlarındaki yükseliş, araç fiyatlarında ve taşıt kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş vatandaşların araba sahibi olmasını zorlaştırıyor. Bu olumsuzluklar aynı zamanda araç satış rakamlarında da düşüşe neden oluyor.

Manisa Otonomi Dernek Başkanı Arif Diz, okulların açılması ve kredi faiz oranlarındaki yükselişin satışları olumsuz etkilediğini belirtiyor. Diz, “İkinci elde enflasyondan kaynaklı fiyatlar artıyordu. Çok fazla talep ikinci el piyasasının artmasına neden oluyordu. Piyasanın oturmasıyla ikinci el piyasasında da fiyatlar oturmaya başlayacak” diyor ve böylece düşüş sinyali veriyor.

**2. El Araç Fiyatlarında Son Durum Ne, Araç Fiyatları Ne Zaman Düşer, Düşecek mi?**

Arif Diz, araç fiyatlarındaki beklentisini de açıklıyor. Diz’e göre, 2. el araç piyasasında faiz oranlarındaki artışın etkisiyle satışlar durmuş durumda. Araç almak isteyen kişiler, 600 bin TL’ye kadar araç alacaklarsa ve bankadan kredi kullanamıyorlarsa, 350-400 bin TL’ye kadar nakit ya da 100 bin TL kredi kullanarak araç arayışına giriyorlar.

Özellikle üst segment araçların satışı biraz daha zorlaşıyor. İkinci elde enflasyondan kaynaklı fiyatlar artıyordu ve bu da ikinci el piyasasının talebinin artmasına neden oluyordu. Ancak piyasanın oturmasıyla birlikte ikinci el piyasasında da fiyatlar düşmeye başlayacak.

Diz, en büyük sıkıntılarının kendi öz sermayelerinin erimesi olduğunu belirtiyor. Bir aracı 600 bin TL’ye aldıklarında, kısa bir süre sonra 100 bin TL zam gelmekteydi. Bu durumda aracı 620 bin TL’ye satıyorlar ve tekrar 650 bin TL’ye araç almak zorunda kalıyorlardı. Araçları sattıklarından daha yüksek bir fiyata aldıkları için öz sermayeleri de eriyordu. Şu anda piyasada, ikinci el araçların sıfır araç fiyatının üzerinde satıldığı dönem sona erdi. Bu, güzel bir gelişme. Araçların sıfır fiyatı 1 milyon 150 bin TL olanlar, 1 milyon TL’ye kadar gerileyecek.

600 ile 800 bin TL arasında fiyatı olan araçlarda satışların devam edeceğini belirten Diz, asıl sorunun yüksek fiyatlı araçlarda yaşanacağını ifade ediyor. Araç fiyatlarında 150 bin TL’lik bir düşüş beklediklerini söylüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.