EkonomiGenelTürkiye

“TÜİK, Eylül 2023 Enflasyon Oranı Tahminini Açıkladı”

TÜİK, Eylül 2023 Enflasyonu Açıklama Tarihi Yaklaşıyor!

Türkiye ekonomisinde son aylarda enflasyon oranı yüksek seviyelere çıkarak vatandaşların en büyük sorunu haline gelmiştir. Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 9’un üzerinde enflasyon oranı açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şimdi Eylül ayına ait enflasyon rakamlarını açıklamak üzere hazırlanmaktadır. TÜİK’in Eylül 2023 enflasyon oranının ne olacağı merak konusudur.

Eylül 2023 Enflasyonu: TÜİK Gerçek Rakamları Açıklamaya Başladı!

Ekonomi yönetiminin değişmesiyle birlikte, enflasyon rakamları da gerçeğe en yakın şekilde açıklanmaya başlamıştır. Önceki yönetim döneminde, enflasyonun çeşitli hesaplama yöntemleriyle düşük gösterildiği iddia edilmekteydi. Yanlış açıklanan enflasyon rakamları, yabancı yatırımcılarda güvensizlik oluşturmuştu. Ayrıca, çalışanların ve emeklilerin maaşlarına yapılan zamlar, düşük gösterilen enflasyon rakamlarıyla gerçekleştirildiği için, alım güçlerinin reel göstergelerine olumsuz etki yapmaktaydı. Ancak yeni dönemde, enflasyon tahminlerinin bile öngörülenin üzerinde açıklanması, güvenin yeniden sağlanmasına yardımcı olmuştur.

Reuters’tan Enflasyon Anketi!

Her ay piyasa katılımcılarıyla yapılan bir ankete göre, Eylül ayı enflasyon oranı yüzde 3,7 ile yüzde 6,2 arasında çıkması beklenmektedir. Yıllık tahminler ise yüzde 60 ile yüzde 63,7 arasında yer almaktadır. Ortalama hesaplamalar göz önüne alındığında ise TÜİK’in Eylül 2023 enflasyon oranını aylık bazda yüzde 4,9, yıllık bazda ise yüzde 61,7 olarak açıklayabileceği öngörülmektedir.

Yıl sonu enflasyon tahminleri de belirlenmiştir. Reuters anketine göre, Türkiye’de yıl sonunda enflasyon oranının yüzde 68,5 olacağı öngörülmektedir. Yapılan tahminlerin aralığı ise yüzde 66,45 ile yüzde 72 olarak belirtilmiştir.

TÜİK, Eylül 2023 dönemine ait enflasyon rakamlarını 3 Ekim Salı günü saat 10:00’da açıklayacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.