EkonomiGenelTürkiye

Türk-İş: 2024 Asgari Ücreti 17.336 TL Olarak Açıkladı!

Türk-İş, 2024 Asgari Ücret Beklentisini Açıkladı! En Düşük İşçi Maaşı Kırmızı Çizgi Olarak Belirlendi

2023 Açlık ve Yoksulluk Sınırı Rakamları

Türk-İş, Eylül 2023’te açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarıyla dikkatleri üzerine çekti. Bu rakamlar arasında yer alan açlık sınırı rakamı, 2024 asgari ücret zam pazarlığı için büyük bir öneme sahip.

2023 yılında yapılan asgari ücret zam pazarlığında işçi sendikaları tarafından belirlenen bir Kırmızı Çizgi değeri bulunuyordu. Sendikalar, bu rakamın altında bir maaşa imza atmayacaklarını ilan etmişlerdi. Eylül ayında açıklanan rakam, Ocak maaş zammı pazarlığı için kullanılacak resmi bir değer olduğu için milyonlarca asgari ücretli ve çalışan açısından büyük bir öneme sahipti.

TÜRK-İŞ Açlık ve Yoksulluk Sınırı Eylül 2023

TÜRK-İŞ araştırmasına göre, Eylül 2023 itibarıyla:

  • Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması (açlık sınırı), 13.334,13 TL
  • Gıda harcaması, giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplamı (yoksulluk sınırı), 43.433,65 TL
  • Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’, aylık 17.336,25 TL

Rakamlardaki bu yükseliş, enflasyondaki artışı gözler önüne sererken asgari ücretle geçim mücadelesi veren milyonlarca kişi, açlık sınırının altında kalmış durumda. 11.402 TL olarak belirlenen asgari ücret, 13.334 TL olan açlık sınırının altında kalması, ara zam beklentilerini bir kez daha gündeme getirdi.

2024 Asgari Ücret Açıklama Tarihi

Asgari ücret tespit komisyonu toplantısı için gözler Aralık ayında olacak. Toplantının en geç Aralık ayının ikinci haftası başlaması ve en geç üçüncü haftası sonuçlanarak zamlı maaşın açıklanması bekleniyor. Ancak patronlar ve işçiler arasında erken mutabakat sağlanması durumunda maaş zammının daha önce açıklanabileceği belirtiliyor.

Türk-İş: 2024 Asgari Ücreti 17.336 TL Olarak Açıkladı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.