EkonomiGenelTürkiye

“Memur ve Emekli Maaşlarına Zam Oranı Açıklandı!”

TÜİK’nin Açıkladığı Eylül Ayı Enflasyonu %4,75 Oldu

SGK ve Bağ-Kur Emeklileri İçin Yüzde 25,11 Zam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Eylül ayında enflasyon, %4,75 olarak gerçekleşti. Bu durumda SGK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz, ağustos ve eylül aylarında toplam %25,11 zam almış olacaklar. Ancak bu zam, ocak ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyon oranında birikimli olarak hesaplanacak.

Memur ve Memur Emeklileri İçin Farklı Durum

Haber7’de yer alan habere göre, memur ve memur emeklileri için 2024-25 yıllarında mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, 2024 yılı Ocak ayı için %15 zam alacakları kesinleşti. Eylül ayı enflasyonunun %4,75 olarak gerçekleşmesi nedeniyle memur ve memur emeklileri, toplu sözleşmeden gelen zam oranının üstünde bir zam almış durumda. Zam oranının hesaplanması için geriye kalan eylül, ekim, kasım ve aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

Asgari Ücret İçin Önemli Veriler

Enflasyon oranındaki artış, asgari ücrete yapılacak zam için de belirleyici oluyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında satın alma gücü paritesi ele alındığı için enflasyon oranları da dikkate alınıyor ve zam oranları komisyon tarafından açıklanıyor. Bu nedenle eylül ayı enflasyonu, asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak.

İş Yerlerine Yapılacak Kira Zammı

Eylül ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte iş yerlerine yapılacak kira artış oranı da belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, enflasyon aylık %4,75, yıllık ise %61,53 oldu. İş yerlerine yapılacak kira zammı oranı ise %55,30 olarak belirlendi. Bu şekilde kiraları bu ay dolacak olan işletme sahipleri, ödemelerini %55,30 oranında zam yaparak gerçekleştirecekler. Geçtiğimiz ay zam oranı %56,28 olarak açıklanmıştı. Konutlarda kira artış oranı ise 2 Temmuz 2024 tarihine kadar %25 olacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.