EkonomiGenelTürkiye

Erkan, ‘128 milyar dolar’ hakkında açıklama yaptı.

128 Milyar Dolar Nerede? Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci Gündeme Getirdi

“Türkiye’ye Yakışmayan Bir Tartışma”

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, Merkez Bankası’nın güvenirliliği açısından önem taşıyan “128 milyar dolar nerede?” sorusunu sordu.

Temurci, 128 milyar dolar tartışmasının kendisinden önceki döneme ait olduğunu belirtirken, şunları söyledi: “Rezervler, kur dalgalanmasını engellemek, piyasa manipülasyonlarıyla suni devalüasyonla ülke ekonomisini krizden korumak, ithalatçıların döviz ihtiyacını karşılamak ve içerideki hane halkı ile firmaların döviz taleplerini karşılamak için mevzuata uygun olarak TCMB tarafından satılmıştır. O dönemde TCMB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında yapılan bir protokol bulunuyordu. Bu işlemin hukuki dayanağı mevcuttu. Ancak, geçmişteki dönemlere baktığımda, TCMB’nin döviz rezervlerinin gizli şekilde belirli kurum veya kişilere aktarıldığı izlenimine kapıldım. Türkiye, köklü bürokratik bir geçmişi ve kurumları olan bir ülkedir. Bu nedenle, iletişim ve bilgi teknolojilerinin bu kadar geliştiği bir çağda, merkez bankası gibi uluslararası alanda tanınmış bir kurumda ‘rezervler ne oldu?’ şeklinde bir tartışmanın yaşanması, hem kuruma hem de Türkiye’ye yakışmamaktadır.”

Temurci, pandemi döneminde tüm dünyadaki merkez bankalarının geleneksel olmayan politika araçlarına başvurduğunu belirtirken, şunları ekledi:

“Bu dönemde, Türkiye’ye yönelik negatif sermaye akımlarının etkisiyle oluşabilecek sağlıksız fiyatlamaların ve kur oynaklığının enflasyona etkisini önlemek için piyasaya döviz likiditesi sağlanmıştır. 2020 yılında reel sektörün yabancı para pozisyonu yaklaşık 60 milyar dolar iyileşirken, hane halkının döviz mevduatı yaklaşık 50 milyar dolar artmıştır. Aynı dönemde yurt dışı yerleşiklerin portföyü azalmıştır. Sadece 2019 yılında cari açık verilmiştir. Bu gelişmeler TCMB’nin pozisyonunda görülebilir ve mevzuatlara uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Bahsi geçen dönemdeki müdahalelerin etkinliği ve verimliliği konusunda farklı görüşlere sahip olunabilir. Ancak, mevcut rezerv politikamız farklıdır. TCMB’nin rezervlerini ne zaman kullandığı ve döviz likiditesinin nasıl yönlendirildiği, resmi istatistikler ve TCMB analitik bilançosuyla her zaman takip edilebilmektedir.”

Erkan, '128 milyar dolar' hakkında açıklama yaptı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.