EkonomiGenelTürkiye

Ev Sahipleri Cezaya Tabi! Bakanlık İncelemeleri Başladı, Yüksek Tutarlı Cezalarla Karşılaşacaklar!

Türkiye’de Ev Sahiplerinin Konut Kiralamalarından Vergi Kaçırması

Ev sahipliği konut kiralama sektörü Türkiye’de hala yüksek seviyede devam etmektedir ve bu konuyu ele almak için Hazine ve Maliye Bakanlığı bir denetim başlatmıştır. Bakan Mehmet Şimşek göreve başladıktan sonra, bakanlık bünyesinde özel bir birim kuruldu ve ev sahipleri üzerinde denetimler başlatıldı. Bu denetimlerin sonuçları ortaya çıktı.

Ev Sahipleri 51 Milyar TL Kazandı ve Vergi Ödemedi!

Evinizi turizm amaçlı günlük kiralama yapanlar için yapılacak yasal düzenlemelerin tartışıldığı TBMM’de, önemli bilgiler ortaya çıktı. Eylül 2023 itibariyle Türkiye’nin 81 ilinde yerli ve yabancı turistlere günlük olarak toplamda 80 bin konut kiralandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri bu konutları çapraz denetimle tespit etti. Bu ev sahipleri 51 milyar 638 milyon TL gelir elde ettiler, ancak kayıt dışı oldukları için vergi ödemediler.

Sadece Turizm Amaçlı Konutlar Denetlenmiyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatıyla yapılan denetimler sadece kısa süreli ve turizm amaçlı konut kiralamalarını hedef almadı. Uzun süreli konutlar da denetlendi. Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki bilgiler ayrı ayrı alındı, kira sözleşmeleri incelendi ve ödenen kira miktarı karşılaştırıldı. Bu şekilde 100 binden fazla ev sahibinin vergi kaybına neden olduğu tespit edildi.

Bakanlık Harekete Geçiyor!

Ev sahipleri vergi ödemek istemedikleri için her türlü yolu denemelerine rağmen, Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişlerinin radarına takıldılar. Bu kişilerin neden olduğu vergi kayıpları tek tek hesaplandı. Ayrıca beyanname vermeyen veya doğru beyanname vermeyenlere yaptırım uygulanması kararlaştırıldı.

Ne Kadar Cezaya Tabi Olacaklar?

Kiralık konutlar üzerinden vergi kaybına neden olan ev sahiplerine uygulanacak ceza, standart bir tutara sahip olmayacak. İlk olarak, ev sahiplerinden ödenmeyen vergiler faizleriyle tahsil edilecektir. Beyanname eksikliği nedeniyle de vergi kaybı cezası alacaklardır. Bazı ev sahiplerinin ödemesi gereken ceza miktarının 50.000 TL’yi aşması beklenirken, bu konuda işlemler kısa bir süre içinde başlatılacaktır. Ev sahiplerine ilerleyen günlerde vergi dairesinden ödeme emirleri gönderilecektir.

Ev Sahipleri Cezaya Tabi! Bakanlık İncelemeleri Başladı, Yüksek Tutarlı Cezalarla Karşılaşacaklar!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.