EkonomiGenelTürkiye

Piyasaların Dalgalanan Rüzgarı: Küresel İşlem Seyri

Küresel Piyasalar Tedirginlikle Devam Ediyor

İsrail-Hamas Çatışmaları Piyasaları Rahatsız Etmeye Devam Ediyor

Küresel piyasalar, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların devam etmesi nedeniyle halen tedirgin bir seyir izlemektedir. Aynı zamanda ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin güvercin bir ton kullanarak yön tayini yapmaları piyasaların olumlu seyrini sürdürmesine yardımcı olmaktadır. Küresel piyasalarda, ABD enflasyon verilerinin açıklanması da merakla beklenmektedir.

İsrail-Hamas Çatışmaları ve Yoğun Makroekonomik Verilerin Etkisi

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar dünya genelindeki tedirginliklerin artmasına neden olurken, yoğunlaşan makroekonomik veri takvimi de yakından izlenmektedir.

ABD’de dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Eylül ayında aylık bazda %0,5 ve yıllık bazda %2,2 artış gösterdi. Ancak, bugün açıklanması beklenen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisinin hala düşüş eğiliminde olduğu öngörülmektedir.

Geçtiğimiz hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerine çıkması yatırımcıları temkinli olmaya yönlendirmekteyken, dün akşam açıklanan Fed’in toplantı tutanakları, ekonomik belirsizliğin bankayı temkinli olmaya ittiğini gösterdi.

Tutanka’larda, tüm Fed yetkililerinin “dikkatli bir şekilde ilerleme konumunda oldukları” ve para politikasının sürdürülebilir bir şekilde hedefine doğru ilerlediğinden emin olana kadar kısıtlayıcı kalması gerektiği konusunda hemfikir oldukları belirtilmiştir.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, finansal piyasalardaki sıkılaşmanın Fed’in faiz oranlarını artırmadan önce ne olacağını “görmeye izin verebileceğini” bildirmiştir. Ayrıca, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonun düşüş eğilimini sürdüğü sürece faiz oranlarını artırmaya gerek olmadığını belirtmiş ve “Şu an için faiz oranları konusunda daha fazla bir şey yapmamız gerektiğini düşünmüyorum.” değerlendirmesinde bulunmuştur.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları kapsamında gerçekleştirdiği basın toplantısında, ülke ekonomisinin iyi bir rotada olduğunu ve yumuşak iniş senaryosunun en muhtemel rota olduğunu düşündüğünü belirtmiştir.

Tahvil Piyasalarında Alış Ağırlıklı Seyir Devam Ediyor, Altın Ons Fiyatı Artmaya Devam Ediyor

Tahvil piyasalarında talep halen güçlü bir şekilde devam ederken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,56’ya inmiş ve bu hafta içinde yaklaşık olarak 24 baz puan düşüş yaşamıştır.

Fed’in gelecek ay faiz oranını sabit tutacağı beklentisi de güçlenerek devam etmektedir ve bankanın faiz oranlarını değiştireceği ihtimali %91 olarak fiyatlanmaktadır.

Emtia piyasalarında ise volatilite devam etmektedir. Dün gece ABD’de açıklanan petrol stokları verilerine göre stoklar, bir önceki hafta 1,3 milyon varil artarak 12,94 milyon varile ulaşmıştır. Bu durum Brent petrolün varil fiyatında %2,2’lik bir düşüşe ve 85,1 dolara gerilemeye yol açmıştır.

Altının ons fiyatı ise dün %0,7 artışın ardından bugün de %0,3 artarak 1.880 dolara yükselmiştir. Bu seyirde, Fed yetkililerinin açıklamaları ve Orta Doğu’da artan gerilim faktörleri etkili olmaktadır.

New York Borsası ve Avrupa Borsalarının Seyiri

Dün, New York Borsası’nda Dow Jones endeksi %0,19, S&P 500 endeksi %0,43 ve Nasdaq endeksi %0,71 değer kazanmıştır. ABD endeks vadeli kontratları da yeni güne alıcılı bir seyirle başlamıştır.

Avrupa borsalarında ise dün karışık bir seyir izlenirken, Orta Doğu’daki gelişmeler yakından takip edilmektedir.

Avro Bölgesi’ne ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi sonuçlarına göre, tüketicilerin 12 ay için ortalama enflasyon beklentisi Ağustos ayında %3,5 olmuştur. Aynı şekilde, gelecek 3 yıl için enflasyon beklentisi de %2,5 olarak gerçekleşmiştir. Analistler, enflasyon beklentilerinin s

Piyasaların Dalgalanan Rüzgarı: Küresel İşlem Seyri

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.