EkonomiGenelTürkiye

SGK Başvurusuyla 3600, 4500, 5400 Prim Günü Yetiyor! Emeklilik İçin Yeterli!

Yeterli Prim Günlerine Ulaşamayanlar İçin Kısmi Emeklilik

Türkiye’de çalışan birçok kişi, emeklilik hayalini kurarken, bu hayali gerçekleştirmenin koşullarının oldukça zor olduğunu fark etmiştir. Geçmiş dönemlerde kısa süreli çalışmalarla emekli olma imkanı bulunduğunu biliyoruz. Hatta şanslı kişiler EYT piyangosunu kazanarak avantajlı şartlarda emekli olabiliyorlardı. Ancak, bu avantajlardan her sigortalı faydalanamıyor.

Kısmi Emeklilik İçin 7200 Prim Günü Gerekiyor!

EYT kapsamına girmeyen çalışanlar için emeklilik prim şartı oldukça zorlayıcı olabiliyor. Kısmi emeklilik için ilk olarak 7200 prim günü biriktirmek gerekiyor. Bağkur ve Emekli Sandığı’nda ise erkekler için bu sayı 9000 prim günü olarak belirlenmiştir. Primlerin eşitlenmesi için şu anda herhangi bir yasal düzenleme yapılmamış olsa da, bu konuda yapılabilecek düzenlemeler beklenmektedir. Ancak, yapılacak olan düzenleme sonrasında bile kimlerin bu avantajdan faydalanabileceği netlik kazanmış değildir.

Kısmi Emeklilik Alternatif Bir Yol Olabilir!

Yüksek prim sayılarına ulaşamayanlar için emeklilik bir hayal olarak kalabilir, ancak SGK bu konuda önemli bir hak sunmaktadır. Bu hak, mevzuatta kısmi emeklilik olarak geçmektedir. Kısmi emeklilik, emekli olma şartlarını tam olarak yerine getiremeyen sigortalılara belirli bir yaşın ardından daha düşük prim gün sayısı ile emekli olabilme hakkı tanır. Bu hak, ciddi bir avantaj sağlamaktadır. Emekli olma şansı olmayan birçok kişi, bu imkandan yararlanarak emekliliklerini gerçekleştirebilmektedir. Kısmi emeklilikte kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilmektedir.

Kısmi Emeklilik İçin Prim Şartları

Kısmi emeklilik imkanından yararlanacak olanların prim şartları oldukça çeşitlilik göstermektedir. EYT’li çalışanlar için kısmi emeklilik için 3600 gün prim ödemesi gerekmektedir. EYT sonrası için ise SSK’da kısmi emeklilik prim şartı 4500 gündür. 1999 yılından sonra ilk defa sigortalı olanlar için Bağkur kapsamında kısmi emeklilik için 5400 gün prim ödemesi gerekmektedir. İlgili yaş şartını yerine getiren kişiler, belirlenen prim koşullarıyla emekli olup maaş almaya hak kazanmaktadır.

Kısmi Emeklilikte Maaş Düşer mi?

Kısmi emeklilikte maaş düşüşü olup olmayacağı konusu merak edilmektedir. Kısmi emeklilikte emekli maaşı konusunda herhangi bir dezavantaj bulunmamaktadır. Çoğu emekli, aylık bağlama oranlarından dolayı en düşük emekli maaşını almaktadır. Kısmi emeklilikle emekli olanlar, kök aylıkları düşük olsa da en düşük emekli maaşı olan 7500 TL ile emekliliklerine adım atmaktadırlar. Prim günü olarak 7200 günü olan asgari ücretli ile 3600 günü olan diğer asgari ücretliler arasında ödenen emekli maaşı arasında fark bulunmamaktadır.

SGK Başvurusuyla 3600, 4500, 5400 Prim Günü Yetiyor! Emeklilik İçin Yeterli!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.