EkonomiGenelTürkiye

Emekli maaşı %42 zammı ve 5 bin TL ikramiye ayrıntıları ortaya çıktı!

**En Düşük Emekli Maaşı 2024 Yılında Artacak**

Emekli maaşları, 2024 yılı Ocak ayından itibaren enflasyon ve refah payı ile birlikte artırılacak. Bu düzenleme, yaklaşık 16 milyon emekliyi etkileyecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşı zammının formülünü açıklarken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da önemli bir açıklama yaptı.

**Bakan Işıkhan’dan Emekli Zamı Açıklaması**

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde emekli maaşı zammı için enflasyona ek olarak refah payının verileceğini açıkladı. Bunun üzerine milyonlarca kişi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarını merakla beklemeye başladı.

Bakan Işıkhan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın duyurduğu gibi 12,2 milyon emekliyi kapsayan 5 bin liralık ödeme kararını açıkladık. Yılbaşından itibaren maaşlarda yapılacak iyileştirmeler için tekrar bir durum değerlendirmesi yapacağımızı söyleyebilirim. Tekrar hayırlı olsun” dedi.

**Emekliye Zamda 3 Aylık Oran Netleşti**

Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı. Bu rakamlara göre enflasyon oranı Eylül ayında aylık bazda %4,75, yıllık bazda ise %61,53 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında enflasyon %9,62, Ağustos ayında %9,09 ve Eylül ayında ise %4,75 oldu. Tüm bunların sonucunda 3 aylık enflasyon oranı %25,11 olarak kaydedildi. Eylül ayı enflasyon rakamları ve refah payı dışında, 3 aylık emekli ve memur zam oranı da netleşti. Hesaplamalara göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için %25,11 olan zam oranı, memurlar için ise %35,73 olarak belirlendi. Ocak zammı için nihai rakamlar, Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon oranlarının belli olmasının ardından netleşecek.

**Memur Emeklisinin Zammı %50’yi Aştı**

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde ücret düzenlemelerinin “enflasyon beklentileri”ne göre yapılacağı sinyalini vermişti. Bu bağlamda, Merkez Bankası’nın Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyonunun %67,22 olması bekleniyor. Bu durumda, 2023 yılının ikinci yarısı için enflasyon oranı %39,61 olarak hesaplandı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon rakamı, Ocak zammı olarak bekleniyor. Memurlar ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı alacak. Yıllık %67,22’lik enflasyon beklentisine göre, Emekli Sandığı emeklileri için oran %51,46 olarak hesaplandı.

**”Enflasyona Ek 7-8 Puanlık Refah Payı” Beklentisi**

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, “Sayın Bakan Işıkhan’ın %38 civarında zam yapılacağını tahmin etsek de bu oran, verilecek enflasyon farkıyla sınırlıdır. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanımızın kesinlikle refah payı artışı yapacağını, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zamın asgari ücret artışıyla eşit olacağına inanıyoruz. %38 oranı, enflasyon farkını temsil eder. Enflasyon farkı da yaklaşık %41-42 civarında gerçekleşir ve buna ek olarak %7-8 puanlık refah payı artışı yapılır. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %50 oranında bir artış yapılacağ

Emekli maaşı %42 zammı ve 5 bin TL ikramiye ayrıntıları ortaya çıktı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.