EkonomiGenelTürkiye

Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam: İlk Kez!

Asgari Ücret 2024’te Nasıl Belirlenecek?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ve Belirleme Süreci
Her yıl aralık ayında, işçi, işveren ve hükümetin temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, uzlaşma yoluyla asgari ücreti belirlemekte. Komisyon, genellikle 4 toplantı sonucunda yeni asgari ücreti tespit etmektedir. Bu komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üyelerinden biri tarafından başkanlık edilmektedir. Toplantılarda ise en az 10 üyenin katılımı ve karar için oy çoğunluğu gerekmektedir.

İşçi Tarafının Temsiliyeti
Gelecek yılın asgari ücreti için oluşturulacak komisyonda, işçi tarafını temsil eden çalışanlar oturacak. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İş) Başkanı Ergün Atalay, bu konuda bir ilk olacağını ve komisyonda 2 kadın ve 2 erkeğin yer alacağını belirtti. Asgari ücretli işçileri temsil edecek olan bu kişiler, karar alma süreçlerinde etkin rol oynayacak ve sendikacılar da onlara uyum sağlayacak.

Alım Gücü Artışı
2024 yılında uygulanacak olan maaş zammı düzenlemeleri ile milyonlarca insanın alım gücü artacak. Asgari ücret, emekli zammı ve memur maaş düzenlemeleri ile vatandaşların alım gücü yükseltilmeye çalışılacak. Sıkı para politikaları ve koordineli maliye politikaları ile enflasyonun kontrol altında tutulması hedeflenirken, ihracata destek politikaları da sürdürülecek. Bu şekilde enflasyonun düşmesi ve ekonomik büyümedeki ivmenin korunması amaçlanmaktadır.

Emekli İkramiyesi ve Zam Durumu
Kasım ayının ilk yarısında 5000 TL emekli ikramiyesi ödeneceği bildirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerle ilgili durumun yılbaşında tekrar gözden geçirileceğini belirtti. Ayrıca Ocak ayından itibaren asgari ücret, memur maaşları ve emekli maaşları yeniden artırılacak. Bu konuda yeni bir sistem devreye girecek ve asgari ücret, memur ve emekli maaşları için toplu sözleşme zammı uygulanacak. Bunun için de Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında toplanacak ve 6 aylık enflasyon verileri masada önemli bir belirleyici olacak.

Enflasyon ve Müzakere Süreci
Asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon rakamları önemli bir kıstas olarak değerlendirilmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi sendikaları ve işverenlerle ilgili anket çalışmaları yapmakta ve bu verileri masada değerlendirmektedir. Öte yandan Merkez Bankası’nın anketine göre, 2023 sonu enflasyon rakamlarının yüzde 67,22 olması beklenmektedir. Bu rakamlar, asgari ücretin yanı sıra memur zammının da belirlenmesinde etkili olacaktır.

Asgari Ücretin Geçmişi ve Beklentiler
2023 yılında asgari ücret, yapılan zam oranlarıyla 11.402 TL’ye yükselmiştir. Başkan Erdoğan’ın “Çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecek” talimatı ve parolasıyla asgari ücret Temmuz döneminde yeniden zam almış ve net 11.402 TL seviyesine ulaşmıştır. Böylece 2023 yılında asgari ücret, enflasyon rakamlarının üzerinde yüzde 107’lik bir artış göstermiştir.

2024 yılında belirlenecek olan asgari ücret için ise referans olarak üç başlık kullanılacak. Zam oranına bağlı olarak net asgari ücret tablosu aşağıdaki gibi olacaktır:

– Zam oranı yüzde 40 ise: 15.962,80 TL
– Zam oranı yüzde 45 ise: 16.532,90 TL
– Zam oranı yüzde 50 ise: 17.103,00 TL

Asgari ücretin 2024 yılında ne kadar olacağı, belirlenecek zam oranına göre şekillenecektir.

Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam: İlk Kez!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.