EkonomiGenelTürkiye

5 Yıl Erken Emeklilik İle Milyonlarca Kişiye Flaş Müjde!

Yeni Sosyal Güvenlik Politikaları İle Bağ-Kur’lulara Erken Emeklilik ve Diğer İmkanlar Geliyor

Sosyal güvenlik politikalarında yapılan değişiklikler, geleceği etkileyecek milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. Bağ-Kur’lular için prim indirimi, ev kadınlarına emeklilik imkanı, sigorta prim desteği gibi birçok projenin hayata geçirilmesi bekleniyor.

Bağ-Kur’lulara Erken Emeklilik İmkanı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, Bağ-Kur’luların emeklilik için ödemesi gereken prim gün sayısının azaltılması çalışmalarının başladığını ifade etti.

Esnaflara 5 Yıl Erken Emeklilik Fırsatı

2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu ile işçi ve memurların emekli olabilmesi için gereken prim gün sayısı 7.200 yani 20 yıl oldu. Ancak Bağ-Kur’lular için bu süre 9.000 günde kalmıştı. Bu durum, Bağ-Kur sigortalılarının daha uzun süre prim ödemesi ve daha geç emekli olması anlamına geliyor.

Yapılacak olan düzenleme ile Bağ-Kur’luların prim gün sayısı 9.000’den 7.200’ye düşürülecek. Bu düzenleme sayesinde Bağ-Kur sigortalılarına 5 yıl öncesinden emeklilik hakkı tanınacak.

Bu düzenlemenin ilk etapta, küçük esnafları (bakkal, manav, kuaför vb.) kapsaması planlanıyor. Tahminlere göre, bu düzenlemenin yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur sigortalısını etkilemesi beklenmektedir.

Ev Kadınlarına Maaş Desteği

Sosyal güvenlik sisteminde bir diğer değişiklik ise ev kadınlarına yönelik olacak. Ev kadınlarına isteğe bağlı sigorta kapsamında prim desteği sağlanması planlanıyor. En düşük tutardan isteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınlarının 4.292 TL olan priminin 1.430 TL’si devlet katkısı olarak ödenecek. Çocuk sayısı, engelli çocuğun varlığı gibi durumlar da destek kapsamı içerisinde değerlendirilecektir.

Kıdem Tazminatı ve EYT

Kıdem tazminatıyla ilgili yapılan değişiklik iddiaları gündeme gelmişti. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şu an için böyle bir çalışma yapmadıklarını belirtmiştir. Bakan Işıkhan, kıdem tazminatı değişikliği ile ilgili olarak, “İşçilerimiz, işverenlerimiz ve sendikalarımız rahat olsun. Orta Vadeli Program’da bahsedilen bir değişiklik bulunmamaktadır.” ifadelerini kullanmıştır.

EYT (Erken Emeklilik Talepleri) kapsamında yaklaşık 2 milyon kişi emekli oldu. Ancak 120 binden fazla EYT vatandaşının emeklilik işlemleri halen devam etmektedir. EYT’lilerin emekli olma sürecinin aralık ayı ortasında tamamlanması beklenmektedir.

5 Yıl Erken Emeklilik İle Milyonlarca Kişiye Flaş Müjde!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.