EkonomiGenelTürkiye

Emekli maaşlarına yeni düzenleme: Değişim başlıyor!

Türkiye’de Emekli Maaşları Yeni Düzenlemeye Tabi Tutulacak

Yüksek Prim Ödeyene Az Maaş!

Mevcut sistemde emekli maaşları, prim ödemelerinin yüksek seviyelerine rağmen kayda değer bir fark göstermemektedir. Örneğin, asgari ücretle prim ödeyen bir kişi ile bunun 2 katı kadar prim ödeyen bir kişi arasında bile emekli maaşı farkı yalnızca 1.000 TL olmamaktadır. Bu nedenle, yüksek prim ödemeleri cazip hale getirmek yerine, kayıt dışı çalışmayı teşvik etmektedir.

Diğer yandan, prim gün sayısının fazla olmasının da emekli maaşları üzerinde pek bir etkisi bulunmamaktadır. Bu durum, prim gün sayısını dolduranların hemen kayıt dışına çıkmasına neden olmaktadır. Kayıt dışılığı önlemek için daha fazla prim günü olanlara daha yüksek emekli maaşı veren bir sistem uygulanması gerekmektedir.

Emekli Maaşları Yeni Hesaplama Sistemi İle Değişecek!

Yeni düzenleme ile 2000 öncesi dönem için aylık bağlama oranı yüksek tutulacak, 2000-2008 arasındaki dönem için daha düşük aylık bağlama oranı ve farklı katsayılar kullanılacak, 2008 sonrası için ise yine daha düşük aylık bağlama oranı ile enflasyon ve büyüme de dikkate alınacak. Böylece, daha fazla prim ödeyen çalışanlar emekli olduklarında daha yüksek bir maaş alabileceklerdir. Prim gün sayısı artanlar daha yüksek emekli maaşı alacak ve bu da istihdam sürelerinin uzamasını teşvik edecektir.

  1. Emekliler kontrol etsin! Tahsis numarası sonuna göre ödemeler başladı
  2. Hisseli tapusu olanlara kötü sürpriz! Yarı fiyatına tapunuz elden gidebilir!
  3. EMEKLİYE EN YÜKSEK PROMOSYON ÖDEYEN BANKALAR! SSK, Bağkur, Emekli Sandığı, EYTli maaşını taşıdı

Maaşlar Yeniden Hesaplanacak!

Emekli maaşlarının ne zaman yeniden hesaplanacağı henüz bilinmemektedir. 2024-2028 arasını kapsayan 12. Kalkınma Planı çerçevesinde gerçekleştirilecek olan bu uygulama, çalışanları ve emekli olacakları derinden etkileyecektir. Bu nedenle, yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, konuyla ilgili çalışmalara başlamıştır.

Emekli maaşlarına yeni düzenleme: Değişim başlıyor!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.