EkonomiGenelTürkiye

lacak!

Düşük Primle Emeklilik İmkanı: Kısmi Emeklilik

Kısmi emeklilik, fazla çalışma imkanı bulunmayan çalışanlar için sunulan bir seçenektir. Sigorta başlangıcı ve bağlı olunan kuruma göre belirlenen prim süreleriyle, daha düşük prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Kısmi Emeklilikten Kimler Yararlanabilir?

Kısmi emeklilik şartları sigorta başlangıcı ve bağlı olunan kuruma göre değişiklik gösterir. 10, 12.5 veya 15 yıl prim ödeyerek kısmi emeklilik hakkı kazanabilirsiniz.

Yaş Şartı: Kısmi Emeklilikte Önemli Bir Faktör

Kısmi emeklilikte yaş şartı da önemli bir faktördür. Bazı sigortalılar için prim süresini tamamladıklarında direkt olarak emekli olabilirken, bazıları için yaş da dikkate alınır. Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaş bu şartlardan biridir.

Emekli Maaşı ve Kısmi Emeklilik

Kısmi emeklilik aylığı, 3 şarttan hangisinin en son gerçekleştiğine bağlı olarak hesaplanır. Yani emekli olma yaşı, prim süresi ve yaş şartı dikkate alınarak belirlenir. Bu nedenle emekli aylığı yaşı kadınlar için 58’e, erkekler için ise 60’a kadar çıkabilir.

Kısmi Emeklilikle 4500 Günde Emeklilik Hedefine Ulaşın

Kısmi emeklilik, çalışanlara iş hayatıyla emeklilik arasında denge sağlama fırsatı sunuyor. 12.5 yıl prim ödeyerek emeklilik hedefine ulaşmak mümkündür. Ancak bu fırsatı yakalamak için bazı önemli koşulları yerine getirmeniz gerekmektedir.

8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008: 12.5 Yıl Prim İçin Geçerli Tarih Aralığı

Kısmi emeklilik hakkı kazanmak isteyenler için belirli bir tarih aralığı geçerlidir. 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında SSK sigortalısı olanlar bu fırsattan yararlanabilirler. Ancak bu tarih aralığındaki sigortalılık şartıyla yetinmek yeterli değildir. 12.5 yıl prim ödemek isteyenler için temel şart, 4500 gün prim ödemektir.

Diğer Şartlar

Kısmi emeklilik için sadece prim günü yeterli değildir. Aynı zamanda kişinin 25 yıldan fazla sigortalı olması ve kadınlar için 58, erkekler için ise 60 yaşını doldurması gerekmektedir. Bu şartlar, kısmi emekliliğin ana taşlarıdır.

Müjdeli Haber: Bağ-Kur Reformu

Bağ-Kur sigortalılarını ilgilendiren önemli bir gelişme var. Bağ-Kur reformu hazırlıkları sırasında 1 milyon kişiyi ilgilendiren bir müjde bekleniyor.

Reform ile küçük esnaf ve çiftçilerin de aralarında bulunduğu bu kişilerin prim gün şartı 9000’den 7200’ye çekilecek. Bu da kısmi emekliliğe giden yolu daha erişilebilir hale getirecektir.

lacak!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.