EkonomiGenelTürkiye

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dolar Kurunu Açıkladı!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeler başladı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 12. Kalkınma Planı hakkında görüşmeler başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelere katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi kurmaylarından biri olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, görüşmelerde önemli beyanlarda bulundu.

KKM hesaplarından çıkış başladı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları hakkında konuşarak, son dönemlerde bu finansal üründen çıkışın başladığını ifade etti. Finansal piyasalarda istikrarsızlığa sebep olmadan çıkış sürecinin devam edeceğini belirtti. Bankacılık sistemi, KKM’den çözülen kaynakları Türk lirası mevduata yönlendirecek ve bu durum sürekli olacak. Adım adım KKM hesaplarından çıkılırken dolarizasyon yaşanmayacak.

Dolar kuru hakkında açıklamalar!

Dolar kuru fiyatları ve tahminleri hakkında da görüşlerini paylaşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, herhangi bir hedef veya tahmin olmadığını belirtti. Serbest kur rejimi uygulandığını ve son dönemlerde önemli hareketlilikler yaşandığını ifade etti. Ancak ilerleyen dönemlerde böyle bir hareketlilik beklemediklerini vurguladı. Bunun hem teknik hem de siyasi olarak söylendiğini dile getirdi. Değerlendirme yapılırken nominal değil reel kur üzerinden hareket ettiklerini ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde uzun vadede değer kazanımı yaşanacağını ve Türk lirasının da bundan faydalanacağını belirtti.

Dolar kuru, 23 Ekim 2023 Pazartesi günü itibariyle serbest piyasada 28,07 TL olarak işlem görmeye devam ediyor. Orta Vadeli Program’da ise yıl sonu hedefi yaklaşık olarak 30 TL olarak belirlenmişti. Ekonomistlere göre ise dolar kuru yıl sonunda bu seviyeye yükselebilir. Ayrıca 2024’te dolar kurunun hedeflerin üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor. Ekonomi yönetimi, dolar kurunun yüksek seviyelere çıkmaması için arka kapı operasyonları ile müdahale ettiği biliniyor. Ancak bu müdahalenin resmi bir kur müdahalesi olmadığı için, ekonomi yönetimi dolar kurunun serbest piyasada belirlendiğini vurgulayarak ekonomi çevrelerine güven veriyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dolar Kurunu Açıkladı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.