EkonomiGenelTürkiye

Asgari ücretliye müjde: Yeni asgari ücret zammı resmiyet kazandı!

**2024 YILINDA ASGARİ ÜCRET: Beklentiler ve Tahminler**

**Asgari Ücretteki Enflasyon Kaynaklı Artışlar**

Türkiye’de son dönemde yaşanan yüksek enflasyon, asgari ücretlileri zor durumda bırakmış durumda. Temmuz ayında yapılan son zammın ardından 11 bin 402 liraya yükselen asgari ücret, geçen 3 aylık süre zarfında yaşanan enflasyonla hızla eridi.

**2024 yılına yaklaşırken milyonlarca asgari ücretli vatandaş, Ocak ayında ne kadar bir zam alacaklarını merak etmektedirler.**

Yeni ekonomi yönetimi, Mayıs 2023 seçimlerinin ardından göreve gelir gelmez sıkı bir para politikası izlemeye başlamıştır. Ayrıca ücretlerde de büyük bir artış olmasını istememektedir. Bununla birlikte, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyükşehirleri alabilmek için çalışan ücretlerine büyük bir artış yapılması talimatı verdiği ortaya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gazeteci Cem Küçük arasında yapılan bir görüşmenin ayrıntılarını paylaşan Küçük, memur ve emekli zamlarıyla birlikte, asgari ücrette de bir artış olacağı konusunda görüştüklerini ifade etti. Bu görüşmeye özel bir dikkat çeken Küçük, toplumda “içeriden sızdırılan bilgi” yorumlarına neden oldu.

**Bakan ile Yapılan Görüşmenin Ardından Asgari Ücret Açıklandı**

Bakan Şimşek, daha önce duyurduğu ve enflasyon farkının, yıl öncesinde belirlenen “hedef enflasyon” oranına göre verileceği sistemden bahseden Küçük, “2024 yılı için beklenen enflasyonun yüzde 33 civarında olduğunu, 2024 yılının ikinci yarısında beklenen enflasyonun ise yüzde 38 olduğunu” belirtti.

Küçük, asgari ücret artışının bu iki veri arasında gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu ve Ocak ayı maaşları için bir rakam verdi.

Küçük, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu hesaplamalara göre, kamuoyunda ortaya çıkan beklenti yüzde 35 civarında. Hükümetin yaptığı açıklamalar ve kamuoyundaki fikirler doğrultusunda, 2024 yılında asgari ücretin 15 bin liranın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.”

Devamında Küçük, “Yüzde 35’lik bir asgari ücret zammında, maaşların 15 bin 400 lira seviyesine yükselmesi bekleniyor” dedi.

**Merkez Bankası Beklentileri Daha Yüksek**

Hükümet, yasalara göre asgari ücrete yapılacak artışı “enflasyon farkının” altında gerçekleştiremez. Başka bir deyişle, TÜİK tarafından açıklanan 2023 enflasyonu, aynı zamanda asgari ücrette yapılacak taban artışını da gösterecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta yayımladığı raporda, son 3 aydaki enflasyon tahminleriyle birlikte yıl sonunda beklenen toplam enflasyon oranını belirledi.

**Minimum Zam Oranı %40,28 Olacak**

TCMB’nin 2023 yılı için yapılan bir piyasa beklenti anketine göre, enflasyon beklentisi %68,01 olarak tahmin edildi. Bu tahmin gerçekleşirse, son 6 ayın enflasyon farkı %40,28 olacak.

Son olarak Eylül ayında TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre, Türkiye’de birikmiş enflasyon %61,53 seviyesine yükselmişti.

Yılın son 3 ayında yaşanacak enflasyon oranlarına bu oran eklenerek yıl sonunda enflasyon oranı elde edilecek.

Bu orandan Ocak ve Haziran aylarını kapsayan %27,73’lük enflasyon oranı çıkarılacak ve elde edilen rakamlar, asgari ücret, memur ve emekli maaşları için minimum zam oranını verecektir.

**Asgari Ücret 16 Bin Liraya Yükselecek**

Merkez Bankası tarafından belirtilen enflasyon oranının gerçekleşmesi durumunda, şu anda 11 bin 402 lira olan asgari ücret, %40,28’lik zam oranıyla 15 bin 995 liraya yükselecektir.

Asgari ücretliye müjde: Yeni asgari ücret zammı resmiyet kazandı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.