EkonomiGenelTürkiye

Emeklilikte 5 yıl uygulaması ile maaşlar değişecek!

Emekli Olmak İçin Yeni Değişiklikler Geliyor!

Bağkur Sigortalıları İçin Emeklilik Şartları Değişiyor

Türkiye’de emeklilik planlamalarıyla ilgili önemli bir gelişme yaşanıyor. Her çalışanın emekli olabilmek için bir planlamaya sahip olması gerekiyor. Ancak, emeklilik sisteminde yapılacak değişiklikler, tüm bu planları alt üst edebilir. Emeklilik sistemini değiştirmek, emekli olmak için farklı bir planlama gerektirecektir.

Emeklilik süresi 5 yıl azalacak!

Türkiye’de emekli olabilmek için belirli koşullar aranmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu koşulları güncellemeye hazırlanmaktadır. Bu güncelleme, Bağkur sigortalılarını etkileyecek ve emeklilik şartlarında indirim yapılacaktır. Yaş şartı değişmese de, Bağkur sigortalıları için uygulanan prim süresi değişecektir. Şu anda 9000 prim günü ile emekli olan Bağkur sigortalıları, yasal değişiklikler sonrasında 7200 prim günü ile emekli olabilecekler. Bu da 5 yıl daha az prim ödeme anlamına gelir. Bu değişiklik sayesinde Bağkur sigortalıları daha kolay bir şekilde emekli olabilecekler.

Emeklilik İstekleri Azalacak!

Emeklilik sisteminde yapılacak bir diğer değişiklik ise aylık bağlama oranı ile ilgili olacak. Yeni sistemde, çalışanların hemen emekli olmayı istemeyerek iş gücünde daha uzun süre kalmaları teşvik edilecektir. Bir çalışan, 7200 prim günü ile emekli olacaksa, prim gününü 10.000’e çıkardığında yaklaşık yüzde 40 daha fazla emekli maaşı alabilecektir. Bu da emekliliği ertelemeyi mümkün kılacaktır. Örneğin, bugün emekli olduğunda 10.000 TL maaş alan bir çalışan, daha fazla çalışarak 14.000 TL emekli maaşı ile emekli olabilecektir. Bu sistemin uygulanması durumunda emekli olmayı isteyenlerin sayısında büyük bir azalma beklenmektedir.

Emekli Maaşları Yükseliyor

Emekli maaşlarında yapılacak değişikliklerden biri de istisna uygulamasıdır. Normal koşullarda emekli olurken, aylık bağlama oranları dönemin uygulamasına göre hesaplanır. Ancak yeni sistemde, bir istisna uygulaması yapılacaktır. Emekli maaşları, yeni aylık bağlama oranına göre yeniden hesaplanacaktır. Bu sayede tüm emeklilerin maaşlarında bir artış sağlanmış olacaktır. Bu yöntemle intibak yapılması gereksiz kılınacak ve bu sorun da çözülmüş olacaktır.

Emeklilikte 5 yıl uygulaması ile maaşlar değişecek!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.