EkonomiGenelTürkiye

Özgür Erdursun’dan asgari ücret hesabı! TL miktarını doğruladı!

Asgari Ücret Yükseliyor! Tahminler ve Beklentiler

Asgari ücrete yapılacak olan zammın ne kadar olacağı büyük bir merak konusu oluyor. Bu konuda çok önemli değerlendirmeler yapılıyor. Daha önceki yıllarda yaptığı nokta atışı tahminlerle tanınan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun bu yıl asgari ücrete yapılacak zamma dair hesaplamasını ve beklentisini açıkladı.

Asgari Ücretli Sayısı Artıyor!

Asgari ücretle çalışanların sayısının arttığını söyleyen Özgür Erdursun, asgari ücretin ne olacağı çok merak ediliyor. Türkiye’de asgari ücretle çalışanların sayısı maalesef her geçen gün artıyor. Bugün net asgari ücret 11.402 TL olarak uygulanmaktadır. Asgari ücretin üzerinde 12 Bin TL, 13 Bin TL aylık alanlar bulunmaktadır. Yasalara göre asgari ücrete yapılan zam aynı oranda bu kişilerin maaşlarına yapılmamaktadır. Bu nedenle bugün 13,14 Bin TL ile çalışan kişiler asgari ücretli hale gelmektedir. Asgari ücretin üzerinde maaş alanlar aynı oranda zam alamayanlar Ocak ayında asgari ücretli olacaklar.

Asgari Ücret Zam Geçmişi!

Özgür Erdursun, asgari ücrete yıl yıl yapılan zam oranlarını hatırlattı. 2015 yılında asgari ücrete Ocak ayında yüzde 6,2, 2016’da yüzde 33, 2017’de yüzde 8, 2018’de yüzde 14,2, 2019’da yüzde 26, 2020’de yüzde 15, 2021’de yüzde 21,6, 2022’de Ocak ayında yüzde 50,51 oranında zam yapıldı ve Temmuz ayında da yüzde 29,31 oranında zam uygulandı. 2023’ün Ocak ayında yüzde 54,66, Temmuz ayında da yüzde 34 oranında zam yapıldı. Son 2 yıla bakıldığında Ocak ayında asgari ücrete yüzde 50’nin üzerinde zam yapıldığı görülmektedir.

Asgari ücret konusunda sözlerine devam eden Özgür Erdursun, “Şu anda Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ile beraber TL maalesef değerini kaybetmeye devam ediyor. Enflasyonla beraber alım gücü düşüyor ve sabit ücretlilerin kendi gelirlerini artırma imkanı olmadığı için TÜİK’in açıklayacağı enflasyon oranları dikkate alınıp Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir zam oranı belirliyor,” şeklinde konuştu.

Asgari Ücret Zam Tahmini!

Asgari ücret için zam hesaplamasını açıklayan Özgür Erdursun, 2024 yılı için yüzde 50’nin üzerinde bir oran olabileceğini söyledi. Enflasyonun yılın ikinci dönemi için yüzde 40’lar civarında olacağını belirten Erdursun, yüzde 40 oranında bir artış olması halinde asgari ücret 16 Bin TL olacak, yüzde 50 oranında bir artış olması halinde ise asgari ücret yaklaşık olarak 17 Bin TL olacak. Erdursun, yüzde 50’nin üzerinde, yani yüzde 55 oranında bir artış olabileceğini de belirtti. Bu durumda asgari ücret 17.656 TL olacak. Geçmiş yıllara bakıldığında yüzde 50’nin üzerinde bir artış olduğu ve bu yıl yerel seçimlerin de olacağı düşünülerek büyük ihtimalle asgari ücrete yüzde 50’nin üzerinde bir artış yapılacağı tahmin edilmektedir. Yani asgari ücretin 17.000 TL ile 17.500 TL bandında olmasını bekliyoruz. Çünkü veriler bize bunu göstermektedir,” şeklinde açıkladı.

Özgür Erdursun ayrıca, alım gücünün her geçen gün düşmesi nedeniyle çalışanlara aynı oranlarda zam yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bu nedenle asgari ücrete yapılacak zam oranının diğer çalışanlara da aynı oranda yapılması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde asgari ücretin üzerinde çalışanların patronları tarafından zam yapılmama ihtimalinin olduğunu söyledi. Bu durumda çalışanların işyerindeki verimlerinin etkilenebileceğini ve hatta işten ayrılma durumlarıyla karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti. İşverenin bu durumda herhangi bir yaptırımı olmadığını belirten Erdursun, asgari ücretin üzerinde çalışan birinin zam yapılmadığı durumda şikayet edebilecekleri bir mercii olmadığını vurguladı.

Özgür Erdursun'dan asgari ücret hesabı! TL miktarını doğruladı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.